Udruženje za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo KPK Tuzla: Neophodne konkretne, brze i kvalitetne odluke

by admin2
| 14:25
  •  
  •  
  •  
  •  

Članovi Odbora Udruženja za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo Kantonalne privredne komore Tuzla održali su još jednu sjednicu Odbora. Ovoga puta u proširenom sastavu, sjednici su prisustvovali Edin Buševac ministar za trgovinu, saobraćaj i turizam i Hasan Sejdinović  pomoćnik ministra u ovom kantonalnom ministarstvu.

Kako je ranije i najavljeno, razgovaralo se o mogućnostima prevazilaženja problema u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva a prouzrokovanih novonastalom situacijom izazvanom pandemijom corona virus (COVID-19). Akutelnu problematiku iz oblasti koje su u okviru ovog komorskog Udruženja, ministru i njegovom pomoćniku su prezenetovali Kasim Selimović predsjednik Odbora Udruženja, njegov zamjenik Asim Bečić i Abdulah Ado Avdagić član Odbora.

Predloženo je da se iz ministarstva na čijem je čelu ministar Buševac, inicira podrška Vlade TK navedenim privrednim granama u vanrednim okolnostima a u cilju održavanju poslovanja  i očuvanja radnih mjesta u djelatnostima trgovine, turizma i ugostiteljstva, na području Tuzlanskog kantona.

Upućen je i konkretan prijedlog mjera Vladi TK za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih COVID-19. Predstavnici Udruženja za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo Kantonalne privredne komore Tuzla predlažu uvođenje moratorija za plaćanje Naknada za općekorisne funkcije šuma, Naknada za turističku zajednicu i značajnog dijela komunalnih naknada i drugih parafiskalnih nameta koji su dijelom i u nadložnosti općtina odnosno grada, na koje kantonalna Vlada može uticati a koje bi bilo poželjno u novonastaloj situaciji ukinuti ili smanjiti.

Kada je u pitanju primjena  Naredbe od 16.3.2020. koja se odnosi na formiranje cijena za osnovne životne namirnice, predlaženo  je da se ova Naredba stavi van snage, a da se pređe na primjenu određivanja visine marže na dan 5.3.2020.godine (što je u ranijem slučaju bilo nemoguće primjeniti, iz razloga povećanja proizvodnih cijena roba iz uvoza, kao i drastičnog porasta troškova transporta).


Upućen je apel da se inicira osnivanje posebnog fonda iz kojeg bi se finansirala privredna društva koja dokazu opravdanost za podršku te da, po već ranije primjenjenoj praksi, Vlada TK učini napore ka obezbjeđenju beskamatnih kreditnih sredstava u svrhu prevazilaženja posljedica izazvanih COVID-19 i zahtjeva firmi koje imaju investicione projekte kojim zapošljavaju novu radnu snagu i doprinose razvoju privrede TK, uz napomenu da se ovoga puta kreditnim mjerama obuhvate i oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva, što ranije nije bio slučaj. Stav je i da zajednički, privrednici i resorno ministarstvo te Vlada TK, utiču na izmjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada FBiH dala u proceduru.

Apeluje se da prioritet ovog Zakona bude finansiranje iznosa neto minimalne plate sa pripadajućim doprinosima kako bi se privrednim subjektima olakšalo poslovanje i kako bi se zaustavilo otpuštanje radnika. Također, potrebno je naći način da se brojnim turističkim agencijama na području Tuzlanskog kantona subvencioniraju troškovi nastali poslovanjem po principu “ranog bookinga”. Velika sredstva su uložena u avnsna plaćanja školskih i drugih putovanja za koja se od hotela, operatera  na brojnim destinacijama u zemlji iinostranstvu ne može dobiti povrat iako su do sada skoro sve škole i veliki dio onih koji su avansno uplatili aranžmane, uputili zahtjeve za povrat sredstava. Stav je i da se podrži Prijedlog za hitno donošenje Uredbe sa zakonskom snagom za izdavanje vaučera klijentima sa rokom trajanja do 31.12.2012. godine od strane putničkih agencija. Pravilnik o načinu izdavanja vaučera bi trebalo da doneseu nadležna kantonalna ministarstva.

Na kraju, apeluje se na Vladu TK da u što kraćem vremenskom roku, donese odluku o dozvoli na rad u okviru propisanih mjera zaštite, objekata u oblasti koje obuhvata Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla. Ministar Buševac je spreman zaključke, prijedlog i apele predočiti Vladi Tuzalnskog kantona koja bi zajedno sa privrednicima trebala uticati na Vladu FBiH da donese zakon koji je od koristi i pomoći privredi u aktuelnom momentu, koji ima konkretne i precizne mjere, naredbe i odluke a ne preporuke i prijedloge.

“Od Vlade FBiH se očekuje da prestane biti neodlučna, nejasna i zbunjujuća, da povuče konkrete poteze za spas privrede. Odlaganje i sporost mogu biti pogubni. Svi zajedno se moramo truditi da se život nastavi, da zajednički damo doprinos izlasku iz jedne od najvećih kriza koja je zadesila čovječanstvo da se zajednički iniciraju promjene na bolje”, zajednički je stav i poruka sa ovog sastanka u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.