Tuzlanski kanton: Manji priliv sredstava u budžet, dnevno i po više stotina otkaza

by nedim
| 19:27
  •  
  •  
  •  
  •  

Dok traje borba zdravstvenih radnika u sprečavanju širenja pandemije koronavirusa, kantonalne vlasti pokušavaju se nositi sa ekonomskim posljedicama pandemije. U posljednji deset dana bilježi se drastičano smanjenje prihoda u kantonalnom budžetu – piše BHRT.

“U odnosu na izvršenje od prošle godine, imamo četiri miliona KM pada od 22. do 31. marta, a u odnosu na plan projekcije, čak za pet miliona maraka”, kaže Suad Mustajbašić, ministar finansija Tuzlanskog kantona.

Ako ova situacija potraje, zaključuje ministar, stanje će biti izuzetno teško.

Prema podacima Sindikata Tuzlanskog kantona, dnevno u ovom kantonu oko 500 radnika ostane bez posla. Najviše su pogođeni sektori ugostiteljstva, turizma i tekstilne industrije. Lideri sindikata traže od vlade da mjerama zaustavi talas otpuštanja radnika.

“Mi u Sindikatu smatramo da ova situacija traje samo dvadesetak dana i ne vidimo razloga da neko otpušta radnika zbog dvadeset dana jer, kakve su to firme, na kraju krajeva, koje nemaju unutarnje rezerve da premoste mjesec – dva ove krize”, kaže Fahrudin Šaković, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona.


Vlada je zadužila ministarstva da pronađu moguće uštede kako bi rebalansom ovogodišnjeg budžeta bio nađen adekvatan odgovor na finansijsku krizu. Prije svega, razvojni projekti će morati sačekati neko bolje vrijeme, a razgovara se i o smanjenju plata ministrima, poslanicima i budžetskim korisnicima za deset do 20 posto.

(TI/BHRT)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.