Apel: Prestanite ubijati napuštene životinje jer one ne prenose korona virus

by admin2
| 13:38
  •  
  •  
  •  
  •  

Udruženje za zaštitu životinja “Sretna šapa” oglasilo se saopštenjem za javnost, u povodu kako navode,  masovnog ubijanja pasa, pod izgovorom epidemiološke situacije u BiH. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

Još jednom želimo podcrtati da životinje ne prenose virus Corona te da ne postoji ni najmanji razlog niti opravdanje za ovakve i slične, možemo ih slobodno nazvati, montruozne medote i, istovremeno,  kršenja zakonskih odredbi i prava životinja.

Potresne slike ubijenih pasa koje dolaze sa terena, posljednji primjer je Bihać,  ali i drugih bh. gradova,  još jednom su pokazali elementarno neznanje i ponovno aktuelizirali problem zbrinjavanja, prevenstveno,  napuštenih pasa ali i mačaka, odnosno obezbjeđivanje adekvatnih lokacija, na kojima bi se, kao u svim civiliziranim zemljama vodilo računa o napuštenim životinjama.

Istovremeno, apelujemo na sve one koji kućne ljubimce nabavljaju iz pomodarstva pa ih nakon nekoliko dana, zbog obaveza oko kucnih ljubimaca, izbacuju na ulicu,  da  odmah prestanu sa tom praksom i dobro razmisle prije nego što se odluče na korak da kupe ili  udome životinje.

U potpunosti razumijemo strah od zaraze i opasnosti koje ona nosi, ali ne razumijemo elementarno neznanje, iako se već danima u našim ali i regionalnim i svjetskim medijima ponavlja da psi i mačke nisu ti koji prenose virus Corona.


Ovim putem obraćamo se i kriznim štabovima na svim razinama vlasti i pozivamo ih na saradnju, kako bi smo prevazišli trenutne ali i druge probleme.

Još jednom oštro osuđujemo ubijanje napuštenih životinja, o kojima svakako, volonterski brinemo, koliko smo u mogućnosti i pozivamo sve koji su u prilicii da u vrijeme izolacije izdvoje dio vremena i nahrane  a ne ubijaju životinje.

Članovi i volonteri našeg udruženja stavljaju se na raspolaganje  veterinarskim stanicama na području Tuzlanskog kantona kako bi im pomogli da zajedno prevaziđemo ove teške trenutke i za ljude ali i životinje. Udruženje sa svojim volonterima se takodje stavlja na raspolaganje svim osobama starijim od 65 godina koje  u ovoj novonastaloj situaciji nisu  u mogućnosti izvoditi  svoje ljubimce da nas kontaktiraju  putem FB stranice ili na broj telefona 061698831  kako bi im neko od nas izašao u susret.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.