Tuzlanski kanton: Još devet osoba pozitivno na korona virus, pojavio se novi klaster

by admin2
| 12:29
  •  
  •  
  •  
  •  

U Tuzlanskom kantnonu, nakon obrade rezultata testiranja u posljednja 24 sata, potvrđeno je još devet zaraženih osoba koronavirusom.

Sinoć je testirano 57 osoba od kojih je kod devet potvrđen virus COVID-19, a do sada je ukupno na području TK testirano 646 uzoraka. 

U UKC-u  hospitalizovano je 16 osoba, četiri osobe hospitalizovane su u Centru za srce, jedna osoba u Brčkom dok se 32 zaražene osobe nalaze se u kućnoj izolaciji.

“Od 55 pozitivnih osoba, 36 ih se veže za klaster Centra za srce (MIB-a), jedan je klaster iz Lukavca, 13 za klaster Srednja Špionica, a sada se pojavio i potencijalni mogući klaster, a to je Sapna, gdje je prisustvo COVID-19 potvrđeno kod jedne osobe, također klaster Banovići – jedna osoba, klaster Gračanica – jedna osoba, klaster Tuzla – jedna osoba, dok za jednu osobu još uvijek nije definisan klaster kojem pripada” – istakla je danas na press konferenciji Dajana Čolić – ministrica zdravstva u Vladi TK.

U klasteru Srednja Špionica testirano je 50 osoba od kojih je 13 pozitivnih, dok je anketirano još 115 kontakata i oni su stavljeni pod nadzor. 


U Tuzlanskom kantonu su od 55 zaraženih osoba i dvije maloljetne. Jedan slučaj  vezan je za klaster Srednja Špionica, a drugi slučaj pozitivnog maloljetnika veže se za klaster Gračanica.

Zaražene maloljetne osobe neće biti smještene u isti izolatorij sa starijim osobama nego u dijelu pedijatrijske klinike gdje će biti izolatorij za oboljele maloljetnike.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK Maida Mulić, na novinarsko pitanje da li imaju podatke od svim pacijentima MIB-a koji su potencijlno zaraženi, istakla:

– Mi smo dobili podatke o svim pacijentima MIB-a koji su liječeni i koji su dobili ambulantni tretman. Nakon dobijanja podataka, proslijedili smo svim kantonima i RS, a to je ukupno 77 pacijenata, od kojih je 14 testirano, a 10 pozitivno – kaže Maida Mulić.

Navela je da imamo tri puta više zaraženih u odnosu na jučer, ali da to nije neočekivano te da se ne očekuje eksplozija broja oboljelih u narednom periodu, s obzirom na poduzete mjere.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.