Nulti pacijent se još uvijek traži: Za tuzlanski klaster se veže 31 COVID-19 pozitivna osoba

by nedim
| 12:25
  •  
  •  
  •  
  •  

Dajana Čolić, ministrica zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona

Sa današnjim danom na području Tuzlanskog kantona ukupno su 43 osobe zaražene korona virusom.

Najviše ih dolazi iz klastera (izvor širenja zaraze) Medicinskog instituta Bayer (bivši Centar za srce), gdje je prva zaražena osoba identifikovana 27. marta.

Za ovaj klaster se veže 31 pozitivna osoba, od kojih je jedna prije dva dana i preminula. Najviše ih je iz Tuzle, najvećim dijelom uposlenika ove ustanove a među njima nekoliko pacijenata iz Zenice, Zavidovića, Kaknja, Orašja, Zvornika, Živinica, Zvornika, Milića i Šekovića, koji su u međuvremenu otpušteni iz ove zdravstvene ustanove, a zaraza virusom im je u većini slučajeva identificirana u njihovim matičnim općinama.

Na naše pitanje da li Krizni štab ima evidenciju svih osoba koje su proteklom periodu kao pacijenti boravile u tom centru, te da li se te osobe intenzivno testiraju ili stavljaju u izolaciju u cilju blagovremenog sprečavanja širenja virusa COVID, Dajana Čolić, ministrica zdravstva u Vladi TK na danas održanoj press konferenciji je istakla:


– To je posao Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, odnosno higijensko-epidemioloških službi na području nadležnih domova zdravlja, koji svakodnevno rade i prikupljaju podatke, obrađuju, analiziraju i po potrebi reaguju. Testiranja se očigledno rade, a kao što se primjeti svaki dan imamo sve više i više testiranih osoba, a u zavisnosti od rezultata radi se ili izolacija ili hospitalizacija takvih osoba – rekla je Dajana Čolić.

Ono što bi nadležnim institucijama pomoglo da ovaj klaster stave pod kontrolu, je i otkrivanje nultog pacijenta koji je “unio” virus u ovu zdravstvenu ustanovu. Za sada u Kriznom štabu TK nemaju više informacija nego su imali 27. marta, kada je dijagnosticiran prvi slučaj koronavirusa u MIB-u.

– Nažalost nemamo tu informaciju. Nadam se iz dana u dan da ćemo je uskoro dobiti, jer bi nam bilo daleko lakše zatvoriti krug tog epidemiološkog ispitivanja. Ono što za sada mogu reći da radimo na tome – istakla je ministrica Čolić.

Podsjećamo, da je u petak 27. marta 2020. godine potvđen prvi pozitivan slučaj na koronavirus u Tuzli u Zdravstvenoj ustanovi Specijalna bolnica “Medical Institute Bayer” Tuzla. Zaražena je medicinska sestra koja je, osim sa kolegama, bila u kontaktu i sa pacijentima. Tim povodom su se oglasili i iz ove ustanove, a njihovo saoštenje možete pročitati OVDJE.

(Tuzainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.