Ljekarska komora TK: Kantonalno tužilaštvo TK mora reagovati na odbranu doktorske disertacije u vrijeme zabrane

by admin2
| 14:00
  •  
  •  
  •  
  •  

U povodu vijesti da je 27.03.2020. godine u prostorijama Univerziteta u Tuzli organizirana javna odbrana doktorske disertacije, članstvo Ljekarske komore TK je saopštenjem za javnost izrazilo zabrinutost zbog tog postupka u kojem su učestvovali, kao uposlenici Univerziteta u Tuzli, i članovi Ljekarske komore TK. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Ljekarska komora TK očekuje reakciju Kantonalnog tužilaštva TK, jer postoje indicije, prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, da je tim postupkom načinjeno krivično djelo.

Komora  prati aktivnosti svojih članova i još jednom poziva  članove i građane BiH da poštuju preporuke Kriznih štabova i drugih institucija vlasti.

Komora će reagirati prema postupcima svojih članova, poštujući Statut LJKTK i druga akta Komore.

Obavještavamo javnost da je u protekloj nedjelji Ljekarska komora TK ponudila svoja sredstva za nabavku ličnih zaštitnih sredstva za zdravstvene radnike Ministarstvu zdravstva TK i Kriznom štabu pri Ministarstvu. Ponuda nije prihvaćena, iako smo svjedoci nedostaka ličnih zaštinih sredstava zdravstvenih radnika.

Ljekarska komora TK je zajedno sa  Sindikatom doktora medicine i stomatologije TK iz svojih sredstava izdvojila novac i nabavila dio ličnih zaštitnih sredstva i iste podijelila ljekarima na području TK.

Od Kriznog štaba samo zahtijevali da član Ljekarske komore TK  bude u sastavu Kriznog štaba pri Ministarstvu zdravstva TK, zahtjev je odbijen.

Od menadžmenta JZU na području Kantona smo zahtijevali urgentno poboljšanje lične zaštite zdravstvenih radnika, na podoručju Kantona.

Zajedno sa Ljekarskom/Liječničkom komorom F BiH smo zahtijevali izmjenu kriterija i indikacija za testiranje na koronu, kako bi se povećao broj testiranih i na taj način bolje kontrolisalo kretanje infekcije.

I dalje smo spremni materijalno pomagati nabavku ličnih zaštitnih sredstava za zdravstvne radnike na području Kantona. 

Aktivno pratimo stanje i tretman pacijenata sa korona virus infekcijom i izražavamo zabrinutost zbog nedovoljne zaštite zdravstvenih radnika pri obavljanju svojih dužnosti- navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Ljekarske komore TK Prof. dr. sc. Harun Brkić, dr. med.

(Tuzlainfo.ba)     

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.