Koronavirus u TK: Najviše zaraženih su kontakti “Centra za srce”, prvi slučaj zaraze u Gračanici

by nedim
| 12:37

Najveći broj zraženih korona virusom u Tuzlanskom kantonu povezano je sa klasterom Specijalne bolnice “Medical Institute Bayer” Tuzla (bivši Centar za srce Tuzla), potvrdila je danas Dajana Čolić, ministrica zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

Do sada je evidentiran 21 kontakt vezan za ovo žarište zaraze, a koji je pozitivan.

– Od toga je 11 uposlenih, pet ležećih pacijanata, jedan pacijent iz Živinica koji je ranije otpušten kući i četiri osobe koje se dovode u vezu sa Centrom za srce. Testirano je svih 64 uposlenika ovog centra koji su se tu našli – istakla je ministrica Čolić.

Kontakti otpuštene pacijentice iz Živinica su svi testirani i svi su negativni.

– Testirana je i jedna osoba sa područja Gračanice, koja je uposlenik druge firme sa područja Gračanice, a koja se u momentu testiranja zatekla na području Centra za srce. Test je pozitivan. Rezultate smo dobili u toku noći, a u toku je epidemiloška obrada njegovih kontakata – rečeno je na današnjoj press konferenciji.

Sve osobe koje se dovode u vezu sa Centrom za srce se još uvijek kontaktiraju kako bi im se odredila mjera samoizolacije i zdravstvenog nadzora.

U ovom klasteru se još uvijek nema informacija o nultom pacijentu, niti se zna na koji način je COVID-19 ušao u ovu zdravstvenu ustanovu.

Zaražena osoba iz Lukavca se prema riječima ministrice Čolić pridržavala svih preporuka nakon povratka sa putovanja, tako da od nje, a na osnovu ispitivanja pet bliskih kontakata, nije bilo širenja zaraze. Za sada je ovaj klaster pod kontrolom.

Treći klaster na području Tuzlanskog kantona je Srebreniku, tačnije u mjestu Špionica Srednja. Zaražena iz ovog mjesta je boravila na području Brčko Distrikta, gdje je imala kontakt sa osobama koje se u BiH stigle iz Austrije. Ona je hospitalizirana u Brčkom, a od 12 njenih kontakata na području Špionice Srednje sedam je pozitivnih.

(Tuzlainfo.ba)