nedjelja, 29 Mart 2020 17:00

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Srebreniku, cijelo naselje u karantinu

2903 spionica

Prvi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Srebreniku, tačnije u naselju Srednja Špionica, a radi se o 61-godišnjoj ženskoj osobi.

Odmah nakon potvrde, kasno sinoć sazvana je vanredna sjednica kriznog štaba civilne zaštite, a cijelo naselje stavljeno je karantin dok se ne dobije kompletna epidemiološka slika.

- Poduzimamo sve što je u našoj moći da ublažimo posljedice, nadamo se da stanje karantina neće potrajati dugo, ali ne smijemo ga ukinuti dok ne dobijemo kompletnu i realnu epidemiološku sliku ovog naselja - kaže Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika i komandant Gradskog štaba civilne zaštite.

Potvrđeno je da je zaražena osoba u proteklim danima imala brojne kontakte s drugim licima i za očekivati je nepovoljnu epidemiološku sliku. Otežavajuća okolnost u svemu je što osoba ima prijavljeno prebivališe na području Distrikta Brčko, a živi na području Srebrenika.

-“Zbog mjesta boravka nismo u evidenciji imali ni dolazak kćerke i prijateljice osobe kod koje je potvrđen koronavirus i tako nisu bili pod kontrolom, tako da se plašimo da epidemiološka slika neće biti dobra. Preduzeli smo sve mjere, ekipa uzima uzorke na terenu i očekujemo rezultate za osobe koje su bile u bližem kontaktu sa zaraženom”, naveo je dr. Ibrahim Zukić, direktor Doma zdravlja u Srebreniku.

Postoje informacije da je jedna osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom koristila usluge ambulante u Špionici i hemijskog laboratorija u Domu zdravlja Srebrenik i osoblje koje je bilo u kontaku sa potencijalno zaraženom osobom već je od sinoć u izolaciji - piše Radio Srebrenik.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu