Koronavirus u TK: Pod nadzorom 100 osoba, većina kontakti zaražene medicinske sestre

by nedim
| 9:50
  •  
  •  
  •  
  •  

U Tuzlanskom kantonu ukupno devet osoba je zaraženo koronavirusom, od kojih je osam u Tuzli te jedna u Lukavcu.

Nakon potvrde da je među prvi dvije zaražene osobe i medicinska sestra, u ustanovi u kojoj radi sinoć je urađeno 36 testiranja.

– Imali smo sedam pozitivnih osoba i svi su vezani za Centar za srce u Tuzli. Radi se epidemiološka obrada i praćenje prvih i drugih kontakata pozitivnih osoba – istakla je Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Trenutno je pod epidemiološkim nadzorom okvirno 100 osoba koje su vezane za prvi klaster u Specijalnoj bolnici “Medical Institute Bayer”, a na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba TK-a potvrđeno je da je zaražena medicinska sestra imala simptome unazad pet dana i da je bila u kontaktu sa tri pacijenta.

Zaražena medicinska sestra trenutno nalazi u zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi, a bit će transportovana u izolatorij Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, kao i ženska osoba iz Lukavca.


Na press konferenciji je naglašeno da Univerzitetsko klinički centar u Tuzli trenutno ima okvirno 250 testova na koronavirus, a uskoro se očekuje i nova isporuka od Federalne uprave Civilne zaštite.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.