Crveni križ/krst Grada Tuzla: Vrijeme je da pokažemo međusobnu solidarnost

by admin2
| 19:00

U vrlo teškoj i složenoj situaciji za sve nas u lokalnoj zajednici, u vrijeme dok traje pandemija virusa COVID-19, građani, posebno socijalno ugrožene kategorije, stariji od 65 po i mlađe osobe, porodice sa djecom, lica koje ostaju bez posla i korisnici novčanih primanja po Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodica sa djecom, s pravom očekuju pomoć od države i humanitarnih organizacija.

Zbog složenih zakonskih procedura koje nisu predvidjele ovakvu situaciju država vrlo sporo reaguje na zahtjeve građana. Molimo građane da budu strpljivi i da, koliko god je to moguće, traže podršku porodice, komšija, predstavnika etažnih vlasnika i Savjeta mjesnih zajednica.

Mi smo tu radi naših građana. Crveni križ smo svi mi zajedno i sada je vrijeme da pokažemo međusobnu solidarnost. Naša Služba zaštite i spašavanja u koordinaciji sa GŠCZ Tuzla, svakodnevno u skladu s mogućnostima i raspoloživim podacima, u skladu sa određenom selekcijom najugroženijih, a sve to u saradnji sa mjesnim zajednicama, odgovara na potrebe sugrađana i to prvenstveno onih koji su sami, stariji od 65 godina i koji zbog određenih naredbi od štabova CK ne mogu izlaziti izvan svojih domova. Pored nas u pomoć pristižu komšije, rodbina i prijatelji kao i članovi savjeta mjesnih zajednica. Iskreno se nadamo da svi zajedno možemo i moramo odgovoriti ovom izazovu.

U Crveni križ se javljaju kategorije lica koje imaju finansijska sredstva i kojima treba napraviti određenu kupovinu. Takvim licima mogu pomoći prvenstveno predstavnici etažnih vlasnika, članovi porodica, komšija i članovi savjeta mjesnih zajednica, naravno i naš Tim.

Mnogo je složeniji problem lica i porodica koje nemaju novac, a ne mogu izlaziti izvan svog doma niti se imaju kome obratiti. Za ovakva lica očekujemo pomoć šire društvene zajednice, uključujući posebno nadležne ustanove. Ova lica i porodice su naš prioritet.

Crveni križ ima otvoren SOS telefon, broj je 035/ 252 198 na koji se mogu dobiti dodatne informacije. Molimo građane da ne dolaze u prostorije Crvenog križa a mi ćemo se potruditi da u okvirima naših raspoloživih zaliha prema određenom kriteriju, pomoć dostavljamo na adrese.

Naši njegovatelji i dalje, svakodnevno obavljaju njegu i pomoć u kući, za oko 150 članova, koji na dobrovoljnoj bazi žele da ostanu u okviru ovog programa – navodi se u saopštenju Crvenog križa/krsta Tuzle.

(Tuzlainfo.ba)