Umihanić radnicima „Livnice“: Imate perspektivu, ne prekidajte proizvodnju!

by admin
| 13:39

Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić su primili danas predstavnike radnika i Uprave Livnice čelika u Tuzli.

Ovom prilikom istaknuto je da, iako se trenutno nalazi u teškoj situaciji, Livnica čelika ima perspektivu. Kada su u pitanju finansije, dugovanja Livnice čelika su ispod vrijednosti njenog kapitala i kao takva nalazi se u vrhu prioriteta za ulazak u proces finansijske konsolidacije, istakli su Premijer i Ministar. Razumijevajući stanje u kojem se i radnici nalaze, premijer Umihanić je pozvao radnike da ne dovode u pitanje kontinuitet proizvodnje u Livnici čelika jer to šalje negativnu sliku kompanijama sa kojima Livnica radi. „Trenutno postoji određeni broj kompanija kojima su potrebni odlivci i sve su to potencijalni kupci za livnicu, ali niko ne želi dati posao firmi koja nema kontinuitet proizvodnje i koja može dovesti u pitanje izvršenje dodijeljenog posla“, istakao je ministar Fejzić.

Također istaknuto je da će u narednom periodu biti riješeno pitanje uplate sredstava za doprinose, kako bi šest radnika koji su u 2013. godini ispunili uslove, mogli i otići u zasluženu penziju. „U ovom momentu najbitnije je da za Livnicu čelika ima posla, koji ne bi trebalo propuštati, a sva ostala pitanja, među kojima i neizmirena dugovanja po raznim osnovama izmirivat će se u narednom periodu kroz redovan rad i provođenjem Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava.

(TI)