UKC Tuzla: Povećane mjere predostrožnosti i uvedena nova organizacija rada

by nedim
| 13:57
  •  
  •  
  •  
  •  

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, pristupilo se povećanju mjera predustrožnosti i prilagođavanju organizacije i načina rada.

Formiran je trijažni punkt na ulazu u krug Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a trijaža se vrši i na prijemnim punktovima u svim klinikama unutar ustanove.

“Naredbom Federalnog stožera za infekciju, koju je dobio Kantonalni stožer Civilne zaštite, pored zdravstvenih institucija organizirani su trijažni punktovi u cilju prevencije i nadzora koronavirusa. Namjera takvih trijažnih puteva je da po dolasku sumnjivih slučajeva, u okviru pozitivne epidemiološke anamneze, pacijenta upute u Kliniku za zarazne bolesti u okviru koje se nalazi izolatorij za dijagnostiku i obradu pomenutih slučajeva. Po prijemu takvog pacijenta vrši se klinička obrada i mikrobiološka, laboratorijska i radiološka dijagnostika. Pacijent se zadržava do dolaska konačnih rezultata nalaza testa za koronavirus, ali i drugih testova s obzirom da sezonska gripa još uvijek nije završena. U slučaju da se utvrdi pozitivan nalaz na koronavirus multidisciplinarno se donosi odluka o daljem postupku. Ukoliko multidisciplinarni tim koji uključuje i anesteziologa procijeni da je kod pacijenta došlo do akutnog respiratornog zatajenja i progresije bolesti na plućima, te da je potrebna mehanička ventilacija, osoba će sanitetskim vozilom biti prevezena u primarni respiratorni centar u Slavinovićima u kojem je formiran izolatorij”, pojasnio je prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla i član Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa TK .

U sklopu pregleda na trijažnom punktu radi se i ispunjavanje upitnika zbog sumnje na koronavirus. Naime, radi se o upitniku koji popunjavaju pacijenti upućeni zbog urgentnih medicinskih stanja koja zahtijevaju tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Kako se navodi na Upitniku, ukoliko je na sva pitanja odgovor sa NE, odbacuje se sumnja na koronavirus, a u suprotnom pacijent se upućuje na naredne korake u Kliniku za zarazne bolesti.

U funkciji su i brojevi telefona: 035 303 541 i 062 939 926, koji će se koristiti u svrhu najave dolaska pacijenta sa terena ili bolje komunikacije između klinika i trijažnog centra, ali i komunikacije sa koordinatorom kriznog stožera COVID 19 za UKC Tuzla, prof. dr. Seadom Ahmetagić i članom kriznog stožera COVID 19 za UKC Tuzla, prof. dr. Amerom Čustović.

Formiranjem trijažnog punkta na ulazu u Univerzitetski klinički centar Tuzla pristupilo se i regulaciji saobraćaja što podrazumijeva ulazak i izlazak pacijenata i vozila na glavnom ulazu u krug UKC Tuzla, dok su svi drugi prilazi zatvoreni – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.