UKC Tuzla: Obavijest sa preporukama za bolesnike sa transplantiranom jetrom ili bubregom

by nedim
| 15:25

UKC Tuzla je putem svoje web stranice pacijentima sa transplantiranim bubregom koji su pod kontrolom ljekara Odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubregau UKC Tuzla i i pacijentima sa transplantiranom jetrom koji su pod kontrolom ljekara Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla uputili obavijesti koje prenosimo u nastavku:

Zbog pandemije COViD 19, a cilju smanjenja rizika za bolesnike i osoblje, obustavlja se do daljnjeg rad transplantoloških (TX) ambulanti Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla.

PREPORUČUJEMO VAM DA SLIJEDITE UPUSTVA U NASTAVKU TEKSTA:

– Kontaktirati pacijente telefonskim putem 24 sat prije naručenih pregleda
– Na osnovu dosadašnjeg stanja bolesnika i telefonskog razgovora napisati recepte za imunosupresivnu terapiju, a bolesnicima naknadno dati naloge za potpis.
– Medicinska sestra-tehničar raspoređena u transplantološkoj ambulanti će na osnovu pot- pisanih recepata podići lijekove.
– Bolesnik ili uži član porodice sa identifikacionim dokumentom (lična/osobna karta) potrebno je da se javi sestri domaćici ili službi zaštite koji su u obavezi kontaktirati odjeljenje.
– Medicinska sestra-tehničar dužna je da lijekove dostavi lično do info pulta i nakon izvšene identifikacije i provjere ličnih dokumenata lijekove uruči pacijentu odnosno pratnji.
– U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta, potrebno je da se isti javi svom nadležnom ljekaru u matičnoj ustanovi, a nakon toga kontaktirati bolničko odjeljenje na brojeve: 035/303-358. ili 035/303-336.
– U slučaju potrebe za hospitalizacijom bolesnika, ona se vrši u za to nadležnoj sekundarnoj/tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi za stacionarno liječenje, a komunikaciju s nama ostvaruju nadležni ljekari te ustanove.
– Pregledi s nalazima u našoj TX ambulanti obavljat će se samo za nedavno transplantirane pacijente kod kojih za to postoji medicinska indikacija (pacijente obavijestiti telefonskim putem).

Zbog pandemije COVID19 i smanjenja rizika za bolesnike i osoblje, obustavlja se do daljnjeg rad transplantoloških (Tx) ambulanti na Odjelu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla.

Preporučuje se slijediti uputstva:

– Obavljat će se telefonske konsultacije s bolesnicima u dane kada su bili naručeni za pregled (bolesnici će biti pozivani telefonom).
– Na osnovu dosadašnjeg stanja bolesnika i telefonskog razgovora napisat će se recepti za imunosupresivnu terapiju, a bolesnici će naknadno potpisati naloge.
– Sestra sa Odjela će u apoteci podići lijekove.
– Bolesnik ili član njegove porodice (s ličnom/osobnom kartom) po dolasku do bolnice obavezni su javiti se na info pult sestri domaćici ili službi zaštite koji su u obavezi kontaktirati odjel.
– Medicinska sestra -tehničar je dužna da lijekove dostavi lično do info pulta i nakon izvšene identifikacije i provjere ličnih dokumenata lijekove uruči pacijentu odnosno pratnji.
– U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja bolesnika, potrebno je da se isti javi telefonom prvo svom nadležnom ljekaru, potom ljekarima UKC Tuzla na telefonske kontakte odjela: 035 303 106, 035 303 394.
– U slučaju potrebe za hospitalizacijom bolesnika, ona se vrši u za to nadležnoj sekundarnoj/tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi za stacionarno liječenje, a komunikaciju s nama ostvaruju nadležni ljekari te ustanove.
– Evenutalni prijem na naš Odsjek za transplantaciju unaprijed bi se dogovarao s nadležnim ljekarima.
– Pregledi s nalazima u našoj Tx ambulanti obavljat će se samo za nedavno transplantirane pacijente kod kojih za to postoji medicinska indikacija (ti bolesnici će biti obaviješteni telefonom).

(TI/UKC Tuzla)