Skupština TK: Danas vanredna sjednica, tema revitalizacije Fabrike deterdženata „Dita“

by admin
| 6:40

Za danas je zakazana vanredna sjednica Skupštine TK na kojoj će se raspravljati o daljim aktivnostima vezanim za revitalizaciju Fabrike deterdženata Dita Tuzla.

Radnici očekuju pomjeranje s mrtve tačke, a njihove zahtjeve podržava i Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala FBiH.

Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala FBiH u potpunosti podržava radnike Fabrike deterdžena Dita Tuzla, koji godinama vode bitku za revitalizaciju  i pokretanje prizvodnje u ovoj firmi. Za sutra je navode zakazana vanredna sjednica Skupštine TK od koje se očekuje puno, a prije svega da naloži Vladi TK da nastavi sa procesom revitalizacije. Prema riječima Dževada Mehmedovića, predsjednika Sindikata Fabrike deterdženata Dita Tuzla, Skupština će podržati odluku o revitalizaciji. 

„ Ako se odluka bude mijenjala, može samo onako kako smo mi tražili, njima fabrika nama naša potraživanja i kraj. Nema nikakvog stečaja po onom zakonu osam mjeseci osam minimalnih plata. Njima fabrika i zemlja, nama naše plate i doprinosi. Ako ko pokuša kakvo igranje ne garantujem da se svašta neće dogoditi.“, istakao je Dževad Mehmedović predsjednik Sindikata Fabrike deterdženata Dita Tuzla

Kako smo već izvještavali u slučaj Dite prošle sedmice uključilo se i Tužilaštvo BiH, a određenu dokumentaciju Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala FBiH predao je i SIPA-i, da bi se utvrdila odgovornost pojedinaca, koji su kako navode učestvovali u propadanju ove firme.

„ Granski sindikat je predao u SIPA-u da od 2000. godine do danas istraži slučaj. Zna se ko su bili članovi Uprave društva, koje je bio u Nadzornom odboru, da se procesuiraju svi oni koji su doveli fabriku u ovakvu situaciju. Sindikat je još u aprili predao papire i očekujemood nadlženih institucija da rade svoj posao.“, navodi Kata Iveljić predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH.

U Samostalnom sindikatu radnika hemije i nemetala FBiH smatraju da se proizvodnja u Diti može pokrenuti. Navode da ukoliko država smanji uvoz deterdženata u našu zemlju za 50 posto,  200 radnika Fabrike  deterdženata Dita Tuzla može imati siguran posao.

(TI/RTV Slon)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.