Krizni štab TK: Policija će provjeravati osobe u kućnoj izolaciji

by admin2
| 13:51
  •  
  •  
  •  
  •  

Krizni štab TK je danas još jednom ukazao na važnost prevencije i pridržavanja mjera kućne izolacije za osobe koje su boravile u rizičnim područjima.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kazala je da sve češće do njih dolaze informacije od građana da se osobe kojima su dodijeljenja rješenja  o kućnoj izolaciji ne pridržavaju preporuka.

„Apelujem na sve koji su došl iz rizičnih područja da se pridržavaju mjera kućne izolacije koje podrazumijevaju 14 dana izolacije u svom stanu/kući, boravak u jednoj prostoriji izolovan od ostalih ukućana. U toalet osoba u izolaciji treba ići sa maskom na licu uz obaveznu dezinfekciju toaleta nakon upotrebe“, izjavila je ministrica Čolić.

Ona je dodala da će, ukoliko se nastavi trend ne pridržavanja mjera biti prinuđeni tražiti asistenciju MUP –a TK čiji službenici će u naredno periodu kontrolisati osobe kojima su izrečene mjere kućne izolacije.

Ministrica je podsjetila na zakonske odredbe koje kažu da svaka osoba koja svjesno ili namjerno izazove širenje zaraze može biti kažnjena kanom zatvora od godinu dana, a ukoliko to uradi iz nehata kaznom zatvora od šest mjesci ili novačanom kaznom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo TK u našem kantonu trenutno je u kućnoj izolaciji 490 osoba. Testirano je 17 osoba i do sada nije bilo pozitivnih rezultata.

(TI/RTV Slon)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.