MIZ Tuzla izdao preporuke za današnji džuma-namaz: U Džamiji “Kralj Abdullah” mjesta za samo 200 ljudi

by nedim
| 9:16

Na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla danas će se klanjati džuma-namaz po preporukama i instrukcijama Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o ponašanju za vrijeme epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.

Kao što je ranije objavljeno poduzete su dodatne sanitarne mjere u tuzlanskim džamijama, te su džamije dezinfikovane.

Džuma-namaz u Džamiji „Kralj Abdullah“ će se klanjati u smanjenom broju, do 200 klanjača u molitvenom prostoru, dok će svi ostali klanjači namaz moći klanjati na musalli. U svim drugim tuzlanskim džamijama džuma-namaz će se klanjati u uobičajnom broju.

Hatibi će uskladiti vremensko trajanje hutbe sa aktuelnim okolnostima.

Džematlijama se preporučuje da izbjegavaju rukovanje i grljenje sa drugim džematlijama, te da se poslije obavljenog namaza bespotrebno ne zadržavaju u džamijama i da bez odlaganja izađu. 

Svim osobama iz rizičnih grupa, koje su kao takve definisane u preporukama nadležnih državnih organa, preporučuje se da sve dnevne namaze obavljaju u kući/stanu, te da umjesto džuma-namaza u svojim domovima klanjaju podne-namaz.

Još jednom se apeluje na sve članove Islamske zajednice da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i slično, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava – saopšteno je iz MIZ Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)