Smrt porodilje je vrh ledenog brijega: Ginekologija UKC-a Tuzla godinama na lošem glasu

by nedim
| 6:55
  •  
  •  
  •  
  •  

Smrt porodilje Belme Isić, koja je u ponedjeljak oko podne, nakon višednevnog boravka na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla preminula nakon poroda, bila je razlog i jučer održane press konferencije rukovodstva SKupštine TK, ali i menadžmenta UKC-a. I jedni i drugi su izrazili iskreno žaljenje zbog slučaja, te poručili da će odgovorni, u zavisnosti od toga šta pokaže istraga koju vodi Kantonalno tužilaštvo, biti i sankcionisani – piše Oslobođenje.

I predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i direktor UKC-a Vahid Jusufović kazali su kako je Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, uz časne izuzetke, već godinama mjesto brojnih kontroverzi i primjera lošeg postupanja prema pacijentima.

– Otkako sam došao na UKC prije 30 godina o ginekologiji se priča u lošem kontekstu. Previše je tu optužbi, previše sudskih postupaka, čak i međusobnih tuča osoblja i gotovo da ne prođe godina da se jedan slučaj sa ginekologije ne pojavi u fokusu javnosti. Smrt porodilje je samo vrh ledenog brijega. Sve ovo, naravno, ne znači da mi prejudiciramo ničiju krivicu, ali želim reći da ćemo učiniti sve da dosadašnja praksa vođena na ovoj klinici neće više imati mjesta na UKC-u, kazao je Jusufović.

Podsjećamo, u ponedjeljak u 12:04 sati popodne na tuzlanskom UKC-u je nakon poroda preminula 20-godišnja majka iz Srebrenika. Informaciju o ovom događaju je putem društvenih mreža objavio suprug preminule porodilje Elmir Isić iz Srebrenika, a potom slučaj prijavio Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Iz tužilaštva su poručili kako je preliminarni nalaz obdukcije telefonom, ali da se čeka dostavaljanje cjelokupnog nalaza, nakon čega slijede nove istražne radnje.

– Naređena je obdukcija preminule porodilje, izuzeta je obimna medicinska dokumentacija i mi nastavljamo sa poduzimanjem potrebnih mjera s ciljem utvrđivanja okolnosti za navedeni događaj, kazao nam je glasogovornik tužilaštva Admir Arnautović.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović kazao je kako je vjerovatno zbog nečijeg nemara izgubljen mladi život, te da svi trebaju učiniti sve da se to ne ponovi.

– Do nas dolaze brojna svjedočanstva porodilja, majki, sestara, koje svjedoče o postupanju na Klinici za ginekologiju i mislim da više niko nema pravo da šuti o ovome. Moramo doći do istine i spriječiti nove slične slučajeve, kazao je Vujović.

Kliniku za ginekologiju i akušerstvo UKC-a posljednjih godina potresalo je nekoliko skandala. Dvije doktorice su dobile otkaz nakon što su se međusobno fizički obračunale, a bilo je i slučajeva gdje su medicinske sestre dobijale “batine” od doktorica na ovom odjeljenju. Iako je su bile prisutne i priče o lošem postupanju prema pacijenticama prilikom poroda, koje su svjedočile kako nehumanom odnosu osoblja prema njima, tako i lošem medicinskom tretmalu prilikom poroda, nijedan slučaj nije javno istražen niti procesuiran.

(TI/Oslobođenje.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.