“Zemlja djeca u BiH” pisala Kriznom štabu Tuzla: Onemogućili ste ishranu djece u pokretu

by nedim
| 20:17
  •  
  •  
  •  
  •  

Kriznom štabu Tuzla i Uredu gradonačelnika UG “Zemlja djece u BiH” Tuzla je uputila hitni zahtjev za razmatranjem osnova naredbe kojom se zabranjuje distribucija hrane i vode na otvorenom u Gradu Tuzla.

U svom zahtjevu navode:

S obzirom na to da smo se danas suočili, kao organizacija koja obezbjeđuje humanitarnu podršku djeci u pokretu, sa situacijom da nismo mogli uručiti vodu i suhu hranu (keks) za djecu u pokretu, koja su jutros pristigla pred Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Tuzli, a riječ je o djeci koja su došla u stanju iscrpljenosti i koja su veoma dugo čekala pred Uredom na registraciju, ljubazno vas molimo da hitno  razmotrite i preispitate donešenu naredbu Službe za inspekcije koja je donijeta na osnovu odluke Kriznog štaba Grada Tuzla.

U potpunosti smo svjesni situacije i opasnosti vezano za korona-virus, ali ovdje je bilo riječ o gladnoj i iscprljenoj djeci mlađeg uzrasta kojoj nismo bili u mogućnosti dati čak ni vodu, jer policija na terenu to nije dozvoljavala, pozivajući se na pomenutu naredbu.

Molimo vas da hitno preduzmete odgovarajuće mjere i da se omogući ishrana djece u pokretu, odnosno da ih izuzmete iz ove naredbe ili da im na drugi način obezbijedi ishrana u putu kroz Tuzlu, barem suhi obrok i VODU, u skladu sa međunarodnim i domaćim propisima zaštite prava djece u pokretu.

U suprotnom, bićete odgovorni za zdravlje i život ove djece i humanitarnu katastrofu koju ćete na ovaj način izazavati. Stojimo vam na punom raspolaganju za sve dodatne informacije, kao i za iznalaženje rješenja koje je u najboljem interesu ove djece i tuzlanske zajednice – navodi se u zahjevu “Zemlje djece u BiH”.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.