Tuzlanski kanton: Bolja iskorištenost sredstava za boračko – invalidsku zaštitu

by admin2
| 12:52
  •  
  •  
  •  
  •  

Radi bolje iskorištenosti ukupno planiranih sredstava za boračko – invalidsku zaštitu Vlada Tuzlanskog kantona je danas donijela Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2020. godini.

Ovim izmjenama izvršena je unutrašnja preraspodjela planiranih sredstava u okviru pozicije Dopunska prava iz boračko – invalidske zaštite (BIZ) i ostala izdvajanja za korisnike BIZ-a, sa onih pozicija gdje je zabilježen nešto manji broj zahtjeva, na one pozicije gdje se očekuje veći broj aplikacija, ili gdje su potrebna značajnija sredstva.

Također, za egzistencijalnu naknadu demobilisanih branitelja prvobitno je bilo planirano 5.500.000,00 KM, ali, s obzirom da se pravo tek uvodi ove godine prvi put, te na osnovu realnih procjena o potencijalnom broju korisnika ovog prava, Ministarstvo za boračka pitanja cijeni, i ovim izmjenama je osiguralo dodatnih 500.000,00 KM.

To znači da je za ostvarivanje ovog prava sada Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 6 miliona KM – saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje.

(Tuzlainfo.ba)


Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.