Sedam osoba iz TK testirano i negativno na koronavirus: Četiri vozača samovoljno napustila izolaciju

by admin2
| 15:00
  •  
  •  
  •  
  •  

S područja Tuzlanskog kantona sedam pacijenata je testirano na koronavirus i svi su negativni, potvrdila je za Faktor direktorica zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK Maida Mulić.

– U izolaciji je još 35 pacijenata, a tokom vikenda iz izolacije je izašlo njih 49. Riječ je o pacijentima koji su putovali u Italiju i za koje je, među prvima, izdato rješenje o kućnoj izolaciji, koja je trajala 14 dana – pojašnjava dr. Maida Mulić.

Nažalost, nisu svi poštovali mjere kućne izolacije. Riječ je o prijevoznicima, koji su imali rješenje, ali su odlučili da, na svoju ruku, izađu i odu na posao.

– Četiri osobe su napustile samoizolaciju. Alarmirali smo Federalno ministarstvo zdravstva i čekamo da oni sada riješe taj problem izdavanjem naredbi. U svakom slučaju radi se o ugrožavanju javnog zdravlja, koje za sobom mora povući određene sankcije – kaže direktorica Mulić.

Postupak za osobe koje se jave službi za higijensko-epidemiološku zaštitu ide tako da se prvo popunjava upitnik i ako postoji indikacija za postojanje kućne izolacije, kontaktira se sanitarni inspektor, koji izdaje rješenje. Rješenje dobija osoba na koju se naredba o samoizolaciji odnosi, poslodavac osobe te ZJZ i nadležna služba higijensko-epidemiološke zaštite. Nadzor vrši sanitarni inspektor, što je veoma teško provesti u slučaju kada imate veliki broj ljudi u kućnoj izolaciji jer je broj inspektora mali.

– Rizik od zaraze postoji kada imamo i jednog pacijenta koji možda ima virus. Nama su sada najveći problem oni koji su putovali u ugrožena područja, prije svega Italiju, a ne žele da se jave svojim ljekarima. Znači, apeliramo na građane da se pridržavaju mjera lične zaštite, pojačane higijene. Oni koji su bili u ugroženim područjima, posebno Italiji, trebaju se javiti nadležnim higijensko-epidemiološkim službama, a oni koji su u samoizolaciji, treba da tu i ostanu – poručuje dr. Mulić.

(TI/Faktor.ba, J.B.)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.