Tuzlanski otvoreni centar: Najava 6. Međunarodnog festivala queer filma i umjetnosti

by admin2
| 19:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Šesti po redu Međunarodni festival queer umjetnosti i filma Merlinka održat će se u Domu mladih u Tuzli 6. i 7. marta, odnosno u petak i u subotu. Festival organizuje Tuzlanski otvoreni centar u saradnji sa Merlinka festivalom iz Beograda, a uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, Norveškog helsinškog komiteta/Norwegian Helsinki Committee, Sarajevskog otvorenog centra i Grada Tuzla.

Program će biti ispunjen sa izvanrednom queer umjetnošću, izložbom, filmovima, diskusijom i završnom žurkom – navode organizatori.

– Merlinku svečano otvaramo u petak, 06. marta 2020. godine, u 19:00 sati, izložbom “TransBalkan” Aleksandra Crnogorca, koja za cilj ima povećanje vidljivosti transrodnih osoba na Balkanu. Izložba se sastoji od niza fotografija transrodnih osoba, a pored svake se nalazi kratki opis sa biografskim tekstom.
Nakon izložbe gledamo dokumentarni film u režiji Berine Džemailović “Šetamo za ljubav, bebo” a koji prikazuje prvu bosanskohercegovačku Povorku ponosa i važan korak u borbi za LGBTIQ+ prava u našoj zemlji.
Poslije filma uslijediti će druženje – saopšteno je.

Drugi dan festivala započinje u 16:00 sati sa diskusijom pod nazivom “Sloboda nije slobodu dati. Sloboda je slobodu imati.”, gdje će biti razgovara o tome šta je zapravo sloboda, šta nam ona intimno znači i kakve su njene izvedenice iz ljudskopravaškog, feminističkog i socijalnog koncepta ovdje i danas.

U diskusiji kao panelisti/kinje učestvuju Emina Bošnjak, Dajana Bakić, Jovana Boljanić i Haris Begić, a moderirati će je Selma Kešetović.


Nakon diskusije slijedi revija kratkih filmova, u kojoj se prikazuju “Rođak John – Dolazak”, “Pravi identitet svilenih buba”, “Vječno je dok traje”, “Autorefleksija”, “Fikus”, “Podrška” i “Peti sprat lijevo” do 19:20 sati.

Filmski dio programa se zatvara dramom “Song Lang” snimljenom u Vijetnamu 2018. godine, a koja prikazuje ljubav između talentovanog operskog pjevača i opasnog utjerivača dugova, pod režijom Leone Le.

Završna žurka počinje u 22:00 sati u Club Palma / Dom Mladih – Tuzla.

Tuzlanski otvoreni centar ove godine pruža mogućnost pokrivanja troškova prijevoza i smještaja osobama iz Bosne i Hercegovine u ograničenom broju, a prijave možete slati do 21.02. na link ispod.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQxeQuAR7aE_hUd4Pq-PAdKeKCq6OUgJPKvRjPryR7al8yGA/viewform

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.