Vlada TK o neažurnosti FZ MIO/PIO: Pojedinci i porodice ostaju uskraćeni za penzije

by nedim
| 21:26
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada TK danas je prihvatila Informaciju o implementaciji člana 31. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koju je sačinila JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Shodno tome, Vlada je zadužila Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona da organizuju sastanak sa predstavnicima Federalnog zavoda PIO/MIO i Poreske uprave FBIH u cilju prevazilaženja problema i pronalaska odgovarajućih rješenja u vezi sa uplatom penzijskog staža po članu 31. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u svrhu stjecanja uslova za starosnu penziju.

Navedenom sastanku će prisustvovati i ministar finansija u Vladi Tuzlanskog kantona. Također, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona su obavezani da u razumnom roku sa kratkom informacijom informišu Vladu Tuzlanskog kantona o rezultatima održanog sastanka i poduzetim mjerama na rješavanju navedenog problema.

Radi pojašnjenja, JU Služba za zapošljavanje TK cijeni nedopustivim da zbog neažurnosti FZ MIO/PIO – Kantonalne administrativne službe Tuzla ova Služba ne može osigurati efikasno ostvarivanje prava nezaposlenih osoba, zbog čega su te osobe dovedene u tešku materijalnu situaciju, a kako je riječ o osobama starije životne dobi, nisu rijetke situacije da zbog smrti ne ostvare svoje pravo, te na taj način i porodica ostane uskraćena na porodičnu penziju – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.