Krizni štab za koronavirus TK: Zatraženi spiskovi turističkih putovanja u proteklih sedam dana

by nedim
| 17:51

Na području Tuzlanskog kantona nema potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa ali je svim domovima zdravlja naređeno da odrede osobe za edukaciju kako se uzima uzorak na nivou primarne zdravstvene zaštite, rezime je današnje press konferencije na kojoj je Krizni štab za koronavirus prezentovao aktivnosti koje su do sada poduzete u cilju prevencije i sprječavanja širenja ove bolesti.

Prema riječima ministrice zdravstva i predsjednice Kriznog štaba za koronavirus Dajane Čolić zaključci koje je prethodno donio Krizni štab više se tiču opšte epidemiološke slike i situacije na području TK nego nekih konkretnih slučajeva na koje bi trebalo obratiti pažnju.

„Zavod za javno zdravstvo TK dobio je zaduženje da ponovi zdravstvenim ustanovama kako ide procedura izolacije i zbrinjavanje osoba koje su bile u kriznim zemljama. Krizni stožer je na osnovu preporuke Federalnog ministarstva zdravstva donio preporuku prema turističkim agencijama da otkažu putovanja u krizna područja”, kazala je ovom prilikom ministrica Čolić. „Također su zatraženi spiskovi svih agencija koje su organizovale putovanja sedam dana unatrag i putovanja van države – da bi znali da li će ispoštovati preporuke” naglasila je ministrica Čolić.

Krizni štab je također donio zaključak kojim se traži da se sve osobe koje su u proteklih sedam dana boravile u zemljama pogođenim koronavirusom samostalno jave u domove zdravlja, gdje će dobiti uputstva za ponašanje. „Situacija nije alarmantna, opreznosti nikada previše. Trudimo se da dobro radimo posao”, rekla je ministrica Čolić dodajući da je neophodno da svi poštuju zakonske procedure – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)