Grad Tuzla: SD Envera Bijedića laže, pukotina u Rudarskoj nema veze sa Rudnikom Tušanj

by nedim
| 17:29

SD Tuzle uputio je saopštenje vezano za urušavanje dijela sjeverne saobraćajnice i iznio niz neistina i insinuacija, koje bi mogle uznemiriti javnost – istaknuto je u saopštenju za javnost Grada Tuzla, koje prenosimo u cjelosti:

SD Envera Bijedića, laže da u vezi sa pukotinom, nije bilo tumačenja od strane stručnih lica. Istina je da su sve analize izvršili istaknuti naučni i stručni radnici iz oblasti geologije i građevinarstva, te zaključili da je problem izazvan dotrajalim kolektorom, starim blizu četrdeset godina i ukopanim na dubinu od oko sedam metara, u vrijeme gradnje sjeverne saobraćajnice. Ovaj problem, eksperti su utvrdili, nema nikakve veze sa Rudnikom Tušanj, kako sa namjerom da šire paniku, insinuiraju iz SD-a.

SD laže da je pod dirigentskom palicom Jasmina Imamovića urađena podzemna akumulacija slane vode zapunjavanjem jame rudnika Tušanj itd. Istina je da su sve odluke i sve radnje, vezane za potapanje rudnika Tušanj, donesene od strane kantonalnih vlasti i rudnika, jer TK je bio, a i danas je, osnivač Rudnika „Tušanj“.

SD koji je u kantonalnoj vlasti iznosi i zahtjev da se jama Rudnika Tušanj zaspe smjesom pepela iz Termoelektrane i pijeska. Kao oni su se prvi sjetili.

Grad Tuzla i posebno gradonačelnik Imamović, godinama ubjeđuju različite vlade kantona, Rudnik i Elektroprivredu, da pristupe izradi i realizaciji upravo takvog projekta. Na pritisak Termoelektrane da se dopusti novo šljačište, upravo Imamović godinama podsjeća da šljačišta nisu potrebna, jer pepeo pomiješan sa pijeskom treba odlagati zapunjavanjem jame Rudnika Tušanja kao i Tetime. I odluke Gradskog vijeća Tuzle su zasnovane na takvom stavu. Direktor Elektroprivrede je naručio takav projekat, Imamović i njegovi saradnici održali su niz sastanaka u Vladi TK, Termoelektrani i Rudniku, na tu temu.

Autorima saopštenja SD-a poručujemo: pošto ste u vlasti TK, koji je osnivač Rudnika Tušanj i pošto ste već ispregovarali da direktor Rudnika Tušanj bude kadar SD-a, uradite to što „zahtijevate“.

Poručujemo SD-u da je istina jača od laži. I još nešto: građani neće dopustiti privatizaciju Rudnika soli – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)