Tuzlanski kanton: Povećanje plaća i za uposlenike u visokom obrazovanju

by nedim
| 15:53

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti BiH Tuzla Adnan Hodžić danas su potpisali Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, uvećanju koeficijenata za obračun plaće, utvrđivanje naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) te naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) za zaposlene u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona za 2020. godinu.

Ovim sporazumom, iako je to bilo već ranije usaglašeno i dogovoreno, precizirano je da će i uposlenicima u ustanovama visokog obrazovanja, kao i kod uposlenika u oblastima osnovnog i srednje obrazovanja, pravosuđa i uprave, od prvog aprila doći do povećanja plaće za 6,87%. Također, istovjetno je utvrđen i topli obrok je utvrđen u iznosu od 9 KM po izrađenom danu, kao i naknada za korištenje godišnjeg odmora (regres) za 2020. godinu, u iznosu 50% prosječne neto plate u FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za mjesec koji je prethodio usvajanju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu. Također, potpisnici sporazuma su saglasni da će se polovinom 2020.godine, nakon sagledavanja stanja prihoda u Budžetu Tuzlanskog kantona 2020.godine, nastaviti razgovori sporazumnih strana na temu moguće korekcije osnovice za obračun plaće.

Nakon potpisivanja ovih sporazuma, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom istaknuvši da je ovo „prvi puta da Vlada Tuzlanskog kantona i reprezentativni sindikat za oblast visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, odnosno Samostalni sindikat visokog obrazovanja i znanosti BiH – Kantonalni odbor Tuzla, potpisuju ovakav sporazum, kojim se i uposlenicima u oblasti visokog obrazovanja garantira ostvarivanje istih prava kao što je to slučaj sa uposlenicima u drugim oblastima, a koji plaće i naknade primaju iz budžeta Tuzlanskog kantona“.

„Sindikat je zahvalan Vladi Tuzlanskog kantona na veoma korektnom odnosu tokom pregovora. Ovaj tekst je još davno usaglašen, ali smo, zbog zauzetosti, kako predstavnika Vlade, tako i nas u Sindikatu tek danas bili u prilici da zvanično potpišemo ovaj sporazum. Mi smo u Sindikatu zadovoljni ovim što je predviđeno u Sporazumu, a u narednom periodu ćemo i dalje raditi da naši zaposlenici iz reda administrativnog osoblja budu zadovoljniji, ali to je naša unutrašnja stvar na Univerzitetu“, kazao je Hodžić.

Ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić je kazala da su sredstva za realizaciju ovog sporazuma već planirana u Budžetu Kantona za ovu godinu, te da se danas samo radilo o zvaničnom potpisivanju sporazuma i realizaciji dogovora koji je postignut još krajem 2020. godine. „Niti jedne sekunde zaposlenici u visokom obrazovanju nisu bili zapostavljeni i nije bilo momenta da se i o njima nije razmišljalo. Razlog za malo kašnjenje u potpisivanju sporazuma je isključio tehničke prirode, ali to ne utiče na njegovu realizaciju, jer je povećanje plaća planirano od aprila ove godine“, kazala je ministrica Brašnjić – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)