ponedjeljak, 17 Februar 2020 14:00

Bosanski kulturni centar TK: Najava izložbe ˝Džemal Bijedić 1917-1977˝

1702 dzemal tito

U galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona će u četvrtak, 20. februara 2020. godine sa početkom u 19:00 sati, biti otvorena Izložba "Džemal Bijedić 1917-1977".

Izložba hronološki prati život i rad Džemala Bijedića od studentskih dana, njegovog učešća u Drugom svjetskom ratu, gdje je najviše vremena proveo u Sjeveroistočnoj Bosni, tačnije u Tuzli i Gradačcu, a kao pripadnik 6. Istočnobosanske brigade prošao je i golgotu Sutjeske.

Nakon rata, prati njegovo obavljanje važnih funkcija u političkom životu Bosne i Hercegovine, kao što su ministar u Vladi i predsjednik Skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je svoju političku aktivnost fokusirao na razvoj Bosne i Hercegovine, njenu ravnopravnost u jugoslovenskoj Federaciji i ta borba za Bosnu i njezin status u Jugoslaviji je nešto što je i obilježilo Bijedićev život i njegovu političku karijeru.

Zatim, afirmaciju muslimanskog identiteta, jer je bio najzaslužniji što su amandmanima i reformama Ustava iz 1971. godine Muslimani kao nacija, dobili svoj statuts u tadašnjoj Jugoslaviji, te kasnije jugoslovenske vlade na čijem je čelu od 1971. godine u dva mandata, sve do tragične smrti 1977. godine.

Glavni sadržaj izložbe su fotografije. One su od velikog značaja u zbirci Džemala Bijedića, kao primarni muzejski dokumenat, posebno ako govorimo o Bijedićevoj međunarodnoj diplomatskoj aktivnosti, gdje je za svoga mandata obišao 42 zemlje svijeta, uključujući i tadašnje najveće svjetske sile: SAD, Sovjetski savez i Kinu. Na toj funkciji ostat će zapamćen kao veliki borac za razvoj privrede i jačanju i promociji Jugoslavije i na vanjskom planu pokreta nesvrstanih.

Izložbom su prikazane i fotografije s mjesta avionske nesreće iznad Kreševa, u kojoj su poginuli Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i 6 članova posade, dana 18.01.1977. godine.

Porodici Bijedić, najistaknutijim ličnostima društevno-političkog života Jugoslavije i organa društveno-političkih organizacija i zajednica Federacije i Socijalističke Republike BiH, prispjelo je preko 10.000 telegrama sa izrazima saučešća, od kojih: telegram iz SAD-a predsjednika Džeralda Forda, telegram Kine, telegram iz Velike Britanije od kraljice Elizabete itd.

Danas, Muzej Hercegovine "Mostar" čuva sadržajnu i bogatu zbirku dokumenata, trodimenzionalnih predmeta, fotografija i drugih muzealija o životu i radu i tragičnoj smrti Džemala Bijedića."

(Tuzlainfo.ba)               


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu