Franjevački samostan u Tuzli: Otvorena izložba slika sa 20. međunarodne likovne kolonije Breške

by admin2
| 9:48

Izložbu slika sa 20. međunarodne likovne kolonije Breške svečano je otvorio ministar za kulturu,sport i mlade Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović, kazavši da je 20 godina trajanja i postojanja Međunarodne likovne kolonije Breške već dostojno pisanja jedne umjetničke povijesti.

Međunarodna likovna kolonija Breške je od izuzetne važnosti za Tuzlanski kanton.

„Ova kolonija građanima Tuzlanskog kantona pokazuje jednu novu vrijednost koju trebamo baštiniti. Vlada Tuzlanskog kantona kao i Ministarstvo kulture, sporta i mladih će uvijek stati iza ovakvih projekata i manifestacija”, rekao je ovom prilikom ministar Mićanović.

Umjetničke slike i radovi nastali na 20. međunarodnoj likovnoj koloniji Breške predstavljeni su tuzlanskoj javnosti u galeriji „Kristian Kreković” u Franjevačkom samostanu u Tuzli.

Organizator je Hrvatskog kulturno društvo Napredak, Glavna podružnica Tuzla.
„Moramo reći da smo mi u Napretku veoma ponosni što naš kapitalni projekt traje već dvadeset godina. Takva činjenica nas ispunjava zadovoljstvom. Naravno da i u budućnosti planiramo raditi jednako kvalitetno. Važno je imati ovakav projekt posebice što se on događa na Breškama, prelijepom selu pored Tuzle i svaki put nakon tjedan dana rada umjetnici odlaze zaljubljeni u ovaj kraj, zavole ljude i Tuzlu”, rekao je Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Tuzla.

Međunarodna likovna kolonija Breške najdugotrajnija je likovna kolonija u BiH koja okuplja umjetnike iz zemalja regije i cijele Evrope i do sada je iznjedrila oko 800 umjetničkih djela, a njihovom prodajom stipendirani su najbolji učenici i studenti.

(Tuzlainfo.ba)