Josip Leko u Tuzli: Potvrda prijateljstva BiH i Hrvatske

by admin
| 16:28

Bosna i Hercegovina za Hrvatsku je više od partnera i susjeda, kazao je, pored ostalog, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je danas posjetio Tuzlu na početku dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini u okviru koje će posjetiti i Brčko, Odžak, Orašje i općinu Domaljevac-Šamac – piše Anadolu Agency.

Prilikom današnje posjete Tuzli Leko se sastao sa načelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem te tom prilikom naglasio kako će Hrvatska pomoći BiH na njenom putu ka članstvu Evropskoj Uniji.

“Ono što mi možemo pomoći jeste zagovaranje interesa BiH u Europskoj uniji i pomoći joj da se izgrađuje kao funkcionalna i demokratska država u standardima koji vrijede za zemlje Europske unije. To smo potvrdili i ovdje u Tuzli”, kazao je Leko te dodao da je BiH za Hrvatsku više od partnera i susjeda.

“Posebna vrijednost ovog posjeta Tuzli je u tomu što je ovaj grad u odličnim odnosima s nekoliko gradova i županija u Hrvatskoj. Mi mislimo da je to dodatna vrijednost u odnosima BiH s Hrvatskom i tu čestitam gradonačelniku Imamoviću”, kazao je Leko.

On je naglasio da su odnosi između BiH i Hrvatske za svaku pohvalu. 

Imamović je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom predsjednika Hrvatskog sabora te kazao kako je to još jedna potvrda prijateljstva.

“Ja sam se, naravno, u ime građana Tuzle zahvalio za korektan i prijateljski odnos naroda i vlasti Republike Hrvatske prema BiH koji se ogleda u konkretnom predlaganju da BiH uđe u Evropsku uniju po blažim kriterijima nego što je Hrvatska ušla”, kazao je Imamović.

Na novinarsko pitanje da li bi njegov dolazak mogao biti protumačen u preizborne svrhe uoči općih izbora u BiH, predsjednik Sabora je kazao kako su izbori pitanje BiH te da je “tu kako bi širio prijateljske odnose i razumijevanje.”

“Svaki dolazak u BiH, bilo da se radi o dolasku u Mostar, Tuzlu, Sarajevo ili Banju Luku ,je dolazak u BiH”, zaključio je Leko.

U okviru posjete Tuzli, Leko je obišao i Franjevački samostan “Sv. Petra i Pavla” gdje se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Tuzli.

Leko je također sa delegacijom obišao i Katolički školski centar “Sv. Franjo”, te položio cvijeće na spomen-obilježje “Kapija”.

(TI/AA) 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.