UKC Tuzla: Higijensko-epidemiološka situacija stabilna, hospitalizirano 12 pacijenata sa gripom

by nedim
| 21:14

Higijensko-epidemiološka situacija u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla je stabilna i pod kontrolom – saopšteno je iz ove JZU.

Dana 29.01.2020. godine menadžment UKC Tuzla je zbog procjene o mogućoj nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji u regiji i mogućeg širenja virusa gripe, donio odluku o zabrani posjeta hospitaliziranim pacijentima, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

U proteklom periodu 31 pacijent je bio hospitaliziran u Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla. Trenutno, na navedenoj Klinici je hospitalizirano 12 pacijenata pod dijagnozom sindrom inluenze ili gripa. Nažalost, i pored svih preduzetih aktivnosti i napora medicinskog osoblja, u dva pacijenta je došlo do letalnog ishoda zbog izuzetno teškog komorbiditeta, odnosno pridruženih dugotrajnih hroničnih bolesti.

Što se tiče informacije o mogućoj infekciji i obolijevanja od infekcije korona virusom, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla su preduzete mjere rane detekcije prema uputama Federalnog Ministarstva zdravlja, i do sada nema sumnjivih niti potvrđenih slučajeva obolijevanja od infekcije korona virusom.

Pozivamo građane da se pridržavaju mjera prevencije u cilju smanjenja obolijevanja od gripa i drugih zaraznih bolesti i da poštuju odluku o zabrani posjata hospitaliziranim bolesnicima u UKC Tuzla – saopštili su iz Univerzitetskog i kliničkog centra Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)