Unija studentata UNTZ: Upis za stare SVP generacije po starom zakonu i uz notarske izjave

by admin
| 14:13

Predstavnici Unije studenata Univerziteta u Tuzli i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a u petak, 26.09.2014. godine su održali dva sastanka, čiji je rezultat da se odredbe 3. i 5. člana 125. Zakona o Visokom obrazovanju  ne primjenjuju na generacije upisane do akademske 2012/2013. godine.

Radi se o članovima zakona kojima je uvedeno da se prilikom prve obnove godine sudentima vraća status studenta koji se sam finansira, i članu kojim student  ponovo stiče status studenta koji se finansira iz budžeta Kantona ako u narednoj upisanoj akademskoj godini ostvari uslov za upis u narednu godinu.

Predstavnici Unije studenata Univerziteta u Tuzli su ranije uputili zahtjev  da svi studenti upisani kao SVP do početka akademske 2012/2013. godine ne podliježu izmjenama i dopunama Zakona o Visokom obrazovanju koji je donesen retroaktivno.

Izmjenama spomenutog zakona, studenti bi prema nekim tumačenjima, morali platiti mnogo veći novčani iznos za svoj trogodišnji studij, nego kako je to bilo predviđeno u trenutku kada su studij upisivali.

-Važno je da student treba znati pod kojim pravilima počinje studiranje i šta ga čeka u toku studija, jer bilo kakve izmjene i dopune donesene naknadno, narušavaju prava studenata – pojasnili su u Uniji svoj zahtjev.

Studenti koji su prvi put upisanu od akademske 2012/2013 kao SVP, neće biti obuhvaćeni novom preporukom za upis studenata iz ove kategorije.

-Savjet nadležnog ministra je da se studenti iz spomenute kategorije upišu uz notarske izjave da ne bi propuštali predavanja kao i druge oblike nastavnih aktivnosti. Dobili smo bećanje da će pismeno mišljenje Ministarstva proslijediti Zakonodavno-pravnoj komisiji Skupštine TK koja će potvrditi isti stav. Sve ove procedure bi se trebale riješiti u toku naredne sedmice, a sjednica Zakonodavno-pravnoj komisije Skupštine TK će se održati u ponedjeljak – navode u Uniji studenata Univerziteta u Tuzli.

(Tuzlainfo / A.V.)