U Tuzli obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

by admin2
| 16:24
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, predstavnici Grada Tuzle i Jevrejske opštine Tuzla, u ponedjeljak 27. januara, su položili cvijeće i odali počast ispred spomenika ˝Suza˝ u znak sjećanja na stradanje tuzlanskih Jevreja i ostalih koji su stradali u koncentracionim logorima.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, obilježavanje Holokausta je izražavanje solidarnosti prema Jevrejima kao najvećoj žrtvi nacističkog genocida u Drugom svjetskom ratu.

˝Radi se o pružanju otpora onima koji su za zaborav, ali i da se genocidu kaže ‘ne’. Fašizam i genocid su vječita opasnost. Ovo je borba protiv zaborava i pružanja otpora onima koji negiraju genocid. Nećemo dopustiti da se negira genocid koji se desio nad Jevrejima i drugim narodima, ali i genocid koji se dogodio tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Mi se u Tuzli antifašizmom i zaštitom ljudskih prava svakoga čovjeka borimo protiv fašizma˝, kazao je gradonačelnik Imamović.

Predsjednica Jevrejske opštine Tuzla Marina Rajner, konstatovala je da sam značaj datuma nije u obilježavanju nego u sjećanju na žrtve Holokausta. U Tuzli je stradalo 400 Jevreja, a poslije rata se vratilo njih vrlo malo. Odvedeni su sa ovoga mjesta, jer je tu bila željeznička stanica˝, istakla je Rajner. Jevrejska opština Tuzla danas broji oko 126 članova.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta se širom svijeta obilježava svakog 27. januara. Datum je odabran u spomen na taj dan 1945., kada je oslobođeno 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracionom logoru Auschwitz u Poljskoj.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.