UKC-a Tuzla: Počinje obilježavanje Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice

by admin2
| 17:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, u saradnji sa Udruženjem ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona pokrenula je aktivnosti obilježavanja Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice.

U nizu sadržaja, koji imaju za cilj očuvanje zdravlja žena i prevenciju karcinoma, bit će provedena planska edukacija stanovništva na području Tuzlanskog kantona. Ova humanitarna akcije nosit će ime „STOP raku grlića materice 2020“, a bit će realizovana u svim općinama Tuzlanskog kantona u periodu od 27. do 31. januara 2020. godine. Fokus aktivnosti, ove godine, bit će usmjeren na mlade, kao nastavak aktivnosti iz novembra 2019. kada je Klinika aktualizirala problem maloljetničkih trudnoća.

Kroz planirane edukacije javnost će biti upoznata sa brojnim riziko-faktorima, među kojima su i rano stupanje u seksualne odnose, što je važan faktor rizika za razvoj karcinoma grlića materice. Stoga, osoblje Klinike nastoji djelovati preventivno kroz edukaciju i prosvjećivanje mladih.

U obilježavanje Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice, u periodu od 27. do 31. januara edukaciju će u svim općinama Tuzlanskog kantona provoditi ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo, studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i lokalni aktivisti Mladih Crvenog križa. Sve edukacije za mlade će biti organizirane u 12.00 sati, prema sljedećem rasporedu: 27.01. Tuzla; 28.01. Kalesija; 29.01. Teočak; 29.01. Kladanj; 30.01. Srebrenik; 30.01. Gradačac; 30.01. Živinice; 30.01. Doboj Istok; 30.01. Sapna; 30.01. Banovići; 30.01. Čelić i 31.01. Lukavac.

Pod sloganom “Sportom reci NE raku grlića materice”, za sve mlade koji će prisustvovati edukacijama i za njihove edulatore, u prostorijama kuglane Bingo City Centra Tuzla, biće organizovano besplatno kuglanje. Ovaj sportski događaj bit će upriličen 30. januara 2020. godine, sa početkom u 17.00 sati.

 (Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.