Akcija “Stop raku grlića materice”: Prva od 13 edukacija širom TK-a danas u Tuzli

by nedim
| 20:10
  •  
  •  
  •  
  •  

Svake godine u zemljama Evrope sedmica na kraju januara se obilježava kao Evropska sedmica prevencije raka grlića materice.

I ove godine Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Tuzla, pod mentorstvom prof. dr. Dženite Ljuce će organizovati niz aktivnosti koje će se provesti na području Tuzlanske regije, a u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

Prema riječima prof. dr. Dženite Ljuce, načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, humanitarna akcija “Stop raku grlića materice” predstavlja najmasovniji oblik preventivnog djelovanja u borbi protiv pojave raka kod žena. U okviru Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice bit će održano niz edukacija građana na prostoru svih opština Tuzlanskog kantona. Akcija se provodi uz stalno podsjećanje da se svakog dana u Bosni i Hercegovini jednoj ženi otkrije rak grlića materice, a da svakog trećeg dana od posljedica ove zloćudne bolesti umre jedna žena u našoj domovini.

Ovogodišnja ciljna grupa za akciju “Stop raku grlića materice” će biti mlađa populacija, čime će fokus biti stavljen na rano stupanje u seksualne odnose kao važan faktor rizika za nastanak oboljenja.

Prema planu programa akcija “Stop raku grlića materice” počinje u ponedjeljak, 27. januara u 12 sati sa edukacijom u prostorijama Crvenog križa Tuzla, a u narednih sedam dana će se edukacije održati i u prestalih 12 opština Tuzlanskog kantona.


Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju sutrašnjoj edukaciji kako bi stekli nova znanja o ovoj opakoj bolesti i zajedno učestvovali u njenoj prevenciji – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.