TK: Počinje realizacija humanitarne akcije “STOP raku grlića materice 2020”

by nedim
| 12:55
  •  
  •  
  •  
  •  

I ove godine povodom Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u saradnji sa Udruženjem ginekologa i perinatologa TK planira aktivnosti vezane za edukaciju i prosvjećivanje stanovništva u Tuzlanskom kantonu u okviru humanitarne akcije „STOP raku grlića materice 2020“ koja će se realizovati u svim općinama Tuzlanskog kantona od 27. do 31. januara 2020. godine.

Ove godine fokus aktivnosti je usmjeren na mlade, a kao nastavak aktivnosti iz novembra 2019. kada je Klinika aktualizirala problem maloljetničkih trudnoća te se fokus nastavlja na prosvjećivanje mladih.

Na ovaj način Klinika za ginekologiju i akušerstvo podržava na djelu uključivanje mladih kako u prepoznavanju problema tako i u načinu  rješavanje istog u zdravstvu u svom okruženju jer su oni naša budućnost.

Rano stupanje u seksualne odnose udruženo sa rizičnim seksualnim ponašanjem važan su faktor rizika za razvoj karcinoma grlića materice, stoga ove godine nastojimo djelovati preventivno kroz edukaciju i prosvjećivanje mladih.

U periodu od 27. do 31. januara u svim općinama Tuzlanskog kantona: Ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo; Studenti Medicine sa lokalnim aktivistima Mladih Crvenog križa, biće organizovane edukacije za mlade prema sljedećem rasporedu sa početkom u 12 h:


– 27.01. Tuzla
– 28.01. Kalesija
– 29.01. Teočak
– 29.01. Kladanj
– 30.01. Srebrenik
– 30.01. Gradačac
– 30.01. Živinice
– 30.01. Doboj Istok
– 30.01. Sapna
– 30.01. Banovići
– 30.01. Čelić
– 31.01. Lukavac

Sportske aktivnosti važan su faktor u pravilnom fizičkom i psihičkom razvoju mlade osobe. Kao i prethodnih godina i ovogodišnji “STOP RAKU GRLIĆA MATERICE 2020” sadržavat će jednu takvu aktivnost, za sve mlade koji će prisustvovati  našim edukacijama, kao i edukatore, biće organizovano besplatno kuglanje na temu “Sportom reci NE raku grlića materice”, u prostorijama kuglane Bingo City Centra 30.01.2020.godine, sa početkom u 17 sati, gdje će se uz sportsko druženje nastaviti i neobavezni razgovor mladih i edukatora o ovoj temi.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.