Potpisan novi sporazum: GIKIL i Tehnološki fakultet u Tuzli obnovili saradnju

by admin2
| 12:00

S ciljem užeg povezivanja privrede i nauke, teorije i prakse, predstavnici Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL) i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli potpisali su novi sporazum o saradnji u oblasti edukativnih, istraživačkih i naučnih djelatnosti.

Prema riječima dekana Tehnološkog fakulteta prof.dr. Seada Ćatića najveću korist od ove saradnje imat će studenti, ali i cjelokupna akademska zajednica.

„Mi smo imali sličnu saradnju sa kompanijom GIKIL i ranije, a sada se evo ponovo ukazala i potreba i prilika da se ta veza ojača. Sporazum će omogućiti unapređenje ključnih procesa i na jednoj i na drugoj strani, a naročito na području razmjene stručnjaka i istraživača, razmjene znanja u teoriji i praksi, zajednički razvoj studijskih programa, kao i realizaciju praktičnih vježbi i predavanja. Ono što je za studente posebno važno jeste, dakle, usvajanje praktičnih znanja i njihova adaptacija na radno okruženje u hemijskoj industriji, a ova kompanija zaista pruža bogate mogućnosti za to“, kazao je Ćatić.

Korist od aktivne saradnje fakulteta i privrede odavno je prepoznata i u GIKIL-u gdje postoji kontinuirana potreba kako za kvalitetnim inženjerskim kadrom, tako i za saradnjom u pronalaženju efikasnih tehnoloških rješenja specifičnih za industriju kao što je GIKIL.

„Tehnološki fakultet u Tuzli za nas predstavlja zaista kvalitetnu bazu za izbor budućih kadrova u kompaniji, a ovime ćemo cjelokupan taj proces dodatno unaprijediti. Ono što je za nas u ovom momentu također veoma važno jeste saradnja profesora i studenata sa našim sada već iskusnim inženjerima, od kojih su mnogi njihovi bivši studenti, prvenstveno na zajedničkim projektima iz oblasti hemijskog inženjerstva i inženjerstva zaštite okoline od kojih će korist imati i fakultet i kompanija, ali i cjelokupna lokalna zajednica“, kazao je zamjenik generalnog direktora u GIKIL-u Suad Imamović.

Sporazum je potpisan na period od četiri godine.

(Tuzlainfo.ba)