Medžlis Tuzla dodijelio 43 stipendije učenicima i studentima

by nedim
| 17:02

U amfiteatru Omladinskog kulturno-obrazovnog centra Tušanj-Slatina danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora sa stipndistima Fonda za stipendiranje učenika i studenata Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali predsjednik IO Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, pravnik Medžlisa Mersad Pašić i član Komisije Fonda za stipendiranje Izudin Smajić.

Izudin Smajić član Komisije kratko je upoznao prisutne sa dosadašnjom realizacijom dodjele stipendija, te učenicima i studentima uputio riječi podrške i poticaja na putu sticanja znanja i obrazovanja.

Dodjela stipendija razmatrana je prema kriterijumima utvrđenim konkursom i Pravilnikom o stipendiranju učenika i studenata Fonda za stipendiranje učenika i studenata Medžlisa Tuzla. Komisija je na osnovu Pravilnika Fonda za stipendiranje dodijelila 43 stipendije, od toga 20 za učenike osnovnih škola, 13 za učenike srednje škole i deset stipendija za studente.

Stipendistima su Ugovore uručili predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Predsjednik Medžlisa Tuzla prof. Amir Karić je obraćajući se stipendistima i njihovim roditeljima istakao da nema boljeg ulaganja i značajnije investicije do u obrazovanje, dodajući pri tome i značaj odgoja koji je važan segment u životu svakog čovjeka. Prof. dr. Karić izrazio je nadu da će današnji stipendisti Medžlisa Tuzla podržavati neke buduće generacije po uzoru na one koji danas podržavaju njih i njihovo obrazovanje.

Prioritet za odabir stipendista imali su učenici i studenti sa najboljim prosjekom, oni sa slabijim socijalnim statusom, i oni koji žive u višečlanim porodicama u kojima nema stalno zaposlenih.

Ukupna sredstava namijenjena za stipendije u 2019/2020. školskoj godini iznose 18.860 KM. Osnovni fond iz kojeg se finansira sam Fond za stipendije su izdvajanja uposlenika Medžlisa IZ Tuzla u prvom redu, potom vakifa i džematlija sa ovog područja, a projekat se ubraja među najvažnije projekte Medžlisa Tuzla.

Medžlis Tuzla je nastavio dosadašnju praksu brige o učenicima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, pa su i ove godine dodijeljene stipendije za dva učenika iz Dobraka (Srebrenica) i za dva učenike iz Nove Kasabe – navedeno u informaciji MIZ Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)