Tuzla: Odžana komemoracija Sulejmanu Tihiću

by admin
| 22:46

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla je u petak 26.09.2014. godine u BKC-u Tuzla organizovao komemoraciju za predsjednika SDA gospodina Sulejmana Tihića. O njegovom liku i djelu, političkom utjecaju govorili su predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla gospodin Salko Bukvarević, potpredsjednik OO SDA Tuzla gospodin Bajazit Jašarević i sekretar KO SDA TK i član Izvršnog odbora SDA Tuzla gospodin Hazim Rančić. 

„Predsjednik Tihić je dao nemjerljiv doprinos procesima reintegracije Bosne i Hercegovine, pomirenja i obnove povjerenja među narodima i građanima narušenog agresijom na BiH, te izgradnji institucija BiH. Pamtit ćemo ga po borbi za prava prognanih i raseljenih lica i drugih žrtava rata na cijeloj teritoriji BiH, posebno na području entiteta RS. Zauvijek će ostati u sjećanju njegovi hrabri i beskompromisni istupi u Parlamentu entiteta RS kada se vodila oštra borba za uklanjanje političkih i sigurnosnih barijera za realizaciju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Njegov mandat u Predsjedništvu BiH obilježen je najznačajnijim reformama u Bosni i Hercegovini od Dejtona do danas. Reforme u oblasti odbrane, sigurnosti, vladavine prava, finansija, carine, jedinstvenog ekonomskog prostora, ljudskih prava i dr., bilo je moguće ostvariti značajno zahvaljujući njegovoj liderskoj ulozi i zalaganju. Te reforme su značile početak evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine. Sulejman Tihić je vodio politiku kakva je potrebna Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, ali i svim drugim narodima i građanima BiH. Bio je borac za istinu i pravdu što je nužan uslov za izgradnju povjerenja. Zalagao se za saradnju i izgrađivao dobre odnose kako u BiH, tako i u regionu, Evropi i svijetu. Zbog svoje umjerene i realne politike bio je poštovan i cijenjen čovjek širom svijeta.

Nakon historijski potvrđenog lidera i učitelja svih nas Alije Izetbegovića, 2001. godine je, u vrlo turbulentnim vremenima po SDA, preuzeo vodstvo velikom i moćnom Strankom uspješno je vodeći sve do prerane smrti.

Iza njega ostaje snažnija država Bosna i Hercegovina i snažnija Stranka demokratske akcije. Na nama je da taj put nastavimo. Ostat će upamćeno kako se Sulejman Tihić hrabro, uporno i dostojanstveno nosio sa bolešću i u isto vrijeme rješavao teška pitanja zamršene BiH političke stvarnosti. Iako teško bolestan našao je snage i Glavnom odboru poslao poruke koje se tiču države i SDA. Tražio je da se čuva jedinstvo Stranke te poduzmu inicijative i prijedlozi od SDA kako stvari u BiH pokrenuti naprijed.

SDA je ponosna što je na svome čelu imala tako velikog čovjeka kakav je bio Sulejman Tihić“ – rečeno je na komemoraciji u Tuzli – saopđteno je iz Službe za odnose s javnošću OO SDA Tuzla.

(TI)