Zadovoljavajući rezultati deminiranja u 2019. godini: Još 2,8% površine TK pod minama

by admin2
| 16:29

Vlada TK je prihvatila Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Tuzlanskog kantona u 2019. godini.

Prema ovom dokumentu, u toku 2019. godine, uz primjenu svih metoda deminiranja (čišćenje, tehničko izviđanje i vraćanje površine kroz sistematsko i ciljano izviđanje minsko sumnjive površine), deminirana je površina od 3.613.792,11 m2.

Prilikom odabira i utvrđivanja prioriteta deminiranja, prednost su imali projekti kojima su stvarani uslovi za povratak izbjeglog i raseljenog stanovništva i život u sigurnom okruženju kao i deminiranju infrastrukturnih objekata i poljoprivrednih površina. Na području Tuzlanskog kantona još uvijek se kao sumnjiva površina vodi oko 78 miliona m2 ili 2,8 % od ukupne površine kantona.

Ostvareni rezultati na deminiranju u toku ove godine na području TK se mogu ocijeniti kao zadovoljavajući. Naime, primjenom nove metode deminiranja stvorena je mogućnost znatnog ubrzavanja procesa deminiranja i “oslobađanja” velikih površina od mina i NUS-a a u toku 2019. godine na području TK nije zabilježena nijedna minska nesreća i minski incident.

Podatak da je tokom godine uništena količina minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava u iznosu od blizu 6.000 komada, te sveprisutna pojava svakodnevnog prijavljivanja istih, ukazuje da još uvijek ima veliki broj ovih sredstava. Zahvaljujući djelovanju tima civilne zaštite Tuzla “A” ova sredstva su na vrijeme i bezbjedno preuzeta, prevezena i uništena.

Vlada TK je također prihvatila Plan deminiranja na području Tuzlanskog kantona za 2020. godinu. Profesionalne agencije za deminiranje će, kako je planirano, metodom “čišćenja” deminirati 120.260,25 m2 a metodom “tehničko izviđanje” 2.200.928,48 m2 ili ukupno 2.321.188,73 m2. Također planirano je da se pregleda i tretira površina terena od 42.624,19 m2 na zaostalu kasetnu municiju na području Gradačca, Kladnja, Kalesije i Sapne.

Tokom deminerske sezone 2020. godine biće nastavljen konzervirani zadatak MSP Gojčin-Vis na području općine Kalesija, a planirano je da počne čišćenje i minsko sumnjivih površina na području Doboj Istoka, Gračanice, Kladnja i Lukavca. Zbog navedenih veličina (kreiranih od strane BH MAC-a) Plan deminiranja na području Tuzlanskog kantona za 2020. godinu više ima karakter Liste prioriteta za deminiranje. Ovaj dokument je okvirni plan u kojem su u potpunosti ispoštovani općinski/gradski planovi i prioriteti deminiranja koji omogućavaju da Oružane snage BiH i Federalna uprava civilne zaštite izvrše odabir projekata koje će raditi njihovi deminerski timovi. Preostali projekti bit će stavljeni, posredstvom BH MAC-a i Komisije za deminiranje BiH, na uvid međunarodnim donatorima koji će osigurati potrebna finansijska sredstva (dijelom i uz sufinansiranje lokalnih organa vlasti) – saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje u Vladi TK.

(Tuzlainfo.ba)