Naša stranka: Udaljenost kladionica od škola važan je aspekt zaštite mladih od kriminala i ovisnosti

by admin2
| 7:35
  •  
  •  
  •  
  •  

Omer Berbić, predsjednik Foruma mladih Naše stranke, traži od Kantonalne uprave za inspekcijski nadzor u Tuzli da provjere koliko se poštuju odredbe Zakona o igrama na sreću Federacije BiH.

„Mene posebno zanima član 89 tog zakona u kojem, između ostalog, stoji da kladionice moraju imati dokaz da je onaj ko nudi uslugu vlasnik prostora ili da ga iznajmljuje, kao i dokaz da se objekat nalazi najmanje 100 metara od osnovnih i srednjih škola te vjerskih objekata.

Kad je riječ o udaljenosti, ponekad je golim okom vidljivo da se zakon ne poštuje. Smatram da je zakonski propisana udaljenost mala, ali bi za početak bilo dobro da barem ona postane obaveza za svakog, tj. da se kladionice izmještaju ili zatvaraju ako je udaljenost od škola manja od propisane.

Radi se o mjestima u kojima se i oko kojih se često dešavaju razni prekršaji poput uznemiravanja javnog reda i mira ili krivična djela poput pljački. Mladi ne smiju biti izloženi takvoj opasnosti.

Također sve je češći slučaj ovisnosti o kocki. To je posebno rizično za mlade ljude željne brze i lagane zarade.

Mi ne možemo početi govoriti o pooštravanju uslova za otvaranje kladionica dok se ni ovi minimalni zahtjevi ne poštuju, zato je važno da se ova oblast dovede u red po trenutno postojećoj legislativi“, rekao je Berbić.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.