VIDEO / FOTO / Obilježen Dan odbrane Tuzle: Ne dozvoliti da se izjednačavaju branitelji i agresori

by nedim
| 15:10

U Tuzli je danas obilježena 31. godišnjica odbrane grada od agresorskih snaga 15. maja 1992. godine.

Na današnji dan Tuzla se odbranila od napada paravojnih jedinica vojske tzv. Srpske Republike (osnovana u Banja Luci, 12. 5. 1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića) i strane vojne sile – Vojske Savezne Republike Jugoslavije, čime se spasila sudbine koja je nekoliko sedmica prije snašla i Vlasenicu, Bratunac, Bijeljinu i Zvornik.

Na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine kao pripadnici MUP-a poginuli su Šemsudin Mahmutović, Aldin Mustabašić i Emir Malohodžić. U noći sa 15./16.maja kod DTV Partizan poginuli su Fuad Mehinović, Sadik Čehajić, Bahrija Dajanović, dok su teško ranjeni bili Pejo Brkić, Refik Plavšić i Nenad Remenović. Po evidenciji MUP-a Tuzla 15. maja ukupno je 25 ranjenih pripadnika MUP-a zatražilo ljekarsku pomoć.

Na Brčanskoj Malti stradala su i 33 pripadnika vojne kolone koja je trebala mirno napustiti grad. Najodogovornijim za sukob na Brčanskoj Malti smatra se Mile Dubajić, oficir JNA i tadašnji komandant tuzlanske kasarne, koji još nije procesiran.

– Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i INTERPOL su stavili tačke na ovaj slučaj. Šta nama preostaje? Da razgovaramo s ljudima koji su ovdje nastradali, ali bez uplitanja politike. Tražimo da se procesuiraju odgovorni. U prvom redu, potpukovnik Mile Dubajić. Neka se pokrene proces, pa neka dokaže da li je kriv ili ne. U svakom slučaju, 15. maj se brani istinom i dužnost mlađih generacija je da govore istinu – izjavio je danas bivši gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić.

Brojne delegacije danas su položile vijence i cvijeće pred spomeik u Spomen parku odbrne Tuzle na Brčanskoj Malti, a obilježavanju 15. maja prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

-Ja sam danas ovdje kao član Predsjedništva BiH da iskažem duboko poštovanje herojima i braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine. Nikada nećemo dozvoliti da se izjednačavaju oni koji su branili državu Bosnu i Hercegovinu i oni koji su napadali na Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu – rekao je Bećirović.

Svečanosti su prisustvovale i delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona predvođene premijerom Irfanom Halilagićem i predsjednikom Skupštine Žarkom Vujovićem. Ovom prilikom prisutni su se prisjetili događaja kada su pripadnici policije i Teritorijalne odbrane Tuzla zaustavili snage bivše JNA, te spriječile zauzimanje ili podjelu grada Tuzle.

„Bitka na Brčanskoj Malti ima dva aspekta po kojima danas, ali i svaki puta treba biti spomenuta. Prvi, da je ovom bitkom agresoru nanesen prvi značajan poraz u urbanoj zoni, u urbanom centru i odbrana Tuzle s toga aspekta ima ogroman značaj za odbranu cijele Bosne i Hercegovine. Iako su u nekim drugim mjestima branitelji Bosne i Hercegovine već nanosili određene gubitke i davali otpor neprijatelju, da Tuzla nije smogla snage da se odbrani, niti jedna od tih manjih sredina ne bi uspjela da pruži duži otpor. Tuzla se tada pokazala kao koheziona sila koja je opstala kao slobodna teritorija, a onda i uvezala sve manje jedinice u okruženju, te organizirano izrasla u II Korpus ARBiH. Drugi aspekt je taj, a to su potvrdili i sudovi, da je bitka na Brčanskoj Malti bila defanzivna. „Na vatru odgovori vatrom“ je komanda  defanzivnog karaktera iako je imala razloga da se sveti, zadržala dostojanstvo i viteštvo i nije bilo revanšizma. To dostojanstvo i viteštvo kasnije će biti prepoznato kao jedna od osnovnih odrednica Armije RBiH“, rekao je ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, akcentirajući da riječi uvaženog Ilije Jurišića danas ilustruju svo viteštvo. „Te riječi naređuju defanzivu, odbranu umjesto napada, one naređuju reciprocitet u količini sile“, zaključio je premijer Halilagić.

Nakon odavanja poštovanja na Brčanskoj Malti krenuo je defile prema Slanoj Banji gdje su delegacije odale počast i položile cvijeće na Partizanskom spomen obilježju, Spomeniku zlatnim ljiljanima, Spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992-1995. godina i Mezarju/groblju civilnih žrtava rata./Tuzlainfo/