utorak, 14 Januar 2020 14:47

Klub vijećnika SDA: Širenjem mreže toplifikacije spasimo se smrtonosnog smoga u Tuzli

1401 tuzla smog

Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla je predsjedavajućoj Vijeća prof. Nataši Perić podnio inicijativu da na osnovu člana 59. Poslovnika o radu GV hitno zakaže vanrednu tematsku sjednicu Gradskog vijeća Tuzla pod nazivom „Urgentno rješavanje problema aerozagađenja u Tuzli“.

- Tuzla je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, te se Gradsko vijeće treba obavezati na urgentno djelovanje u cilju zaštite zdravlja građana, koje je izrazito ugroženo otrovnom, ali i smrtonosnom koncentracijom otrovnih čestica u zraku. Neophodno je da se sve ustanove i preduzeća u Tuzli i okolini obavežu na poštivanje zakonskih propisa iz oblasti zaštite zdravlja građana, da se naloži kantonalnim i federalnim inspekcijskim organima adekvatna kontrola aerozagađenja, te da se kroz rebalans budžeta obezbijedi da se najveći dio sredstava dobijenih iz naknade rada termoelektrane uloži u hitno širenje mreže toplifikacije – istaknuto je u obrazloženju Inicijative.

Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla je svake godine prilikom donošenja Budžeta podnosio amandmane za povećanje sredstava za širenje mreže toplifikacije i sufinansiranje mjernih regulacionih stanica, saopšteno je iz GO SDA Tuzla.

„ Do sada je Grad Tuzla  dobio oko 25 miliona KM po osnovu  Zakona o izdvajanju dijela prihoda od rada Termoelektrane. Evidentno je da imamo kvalitetan sistem daljinskog grijanja, a veoma malo se radi na širenju mreže toplifikacije. Nema prepreka da uklonimo sva individualna ložišta. Termoelektrana je zagađivač i trebamo nastojati u tom pogledu da se obezbijede postrojenja za odsumporavanje, ali ono što mi možemo uraditi jeste širenje mreže toplifikacije kako bi se uklonila individualna ložišta koja u značajnoj mjeri doprinose zagađenju zraka u Tuzli. Najveća prepreka je politika Gradske uprave, a to je politika neravnomjernog razvoja koja ne prepoznaje prioritete. Dakle, ako dobijemo oko 5 miliona KM-a godišnje po tom osnovu, prioritet bi trebalo da budu upravo projekti kojima bi se postigli najveći ekološki efekti. U ovom slučaju to je širenje mreže toplifikacije i subvencije prilikom nabavljanja mjerno-regulacionih stanica „ – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla, Mirza Tupajić.

(Tuzlainfo.ba)

 

                                                                                                    


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu