Dok Tuzlaci udišu otrove: Vlast ne raguje adekvatno, građani negoduju na društvenim mrežama

by nedim
| 11:57

Kvalitet vazduha u Sarajevu proteklih danas bio opasan po stanovnike, zbog čega tamošnje vlasti izdaju upozorenja za cjelokupno stanovništvo zbog mogućih posljedica udisanja takvog vazduha, ali i poduzimaju aktivne mjere kada je upitanju redukcija saobraćaja vozila koja spadaju u red većih zagađivača među motornim vozilima.

Indeks zagađanja, prema klasifikaciji AirVisuala proteklih dana je bio u Tuzli mnogo veći nego je to slučaj u Sarajevu, ali za građane niti ima upozorenja, dok su mjere koje bi barem donekle smanjile zagađenje i dalje samo misaona imenica.

Posla ima za nadležno ministarstvo u okviru Vlade TK koja hitno mora reagovati, ali i za gradsku vlast koja ne može samo mirno posmatrati kako joj se građani svaki dan truju.

Prema informacijama kojima raspolaže Centar za ekologiju Tuzla, čak ni pola miliona KM koje je Grad Tuzla izdvojio za subvencioniranje ugradnje toplotnih pumpi, odnosno tzv. zatvaranja dimnjaka, nije do kraja potrošeno.

– Cijenimo što postoje ti programi zatvaranja dimnjaka, ali oni očito nemaju dovoljan efekat. To pokazuju svakodnevna mjerenja. Ono što nama treba jesu konkretne mjere, odnosno zabrane korištenja uglja u individualnim ložištima, koje će pratiti potrebne subvencije alternativnih načina grijanja. Ne možemo se osloniti na dobru volju ljudi, istakla je nedavni Džemila Agić, direktorica Centra u izjavi za Oslobođenje.

Prema informacijama iz Grada, na toplifikaciji individualnih ložišta se radilo intenzivno.

– U toku su dva velika projekta proširenja sistema daljinskog grijanja. U MZ Bukinje i Šićki Brod, koje gravitiraju Termoelektrani Tuzla, ugrađene su kućne podstanice za 170 objekata vrijednosti oko 700 hiljada KM, dok je za 174 stambena objekta izveden priključak “od ceste do zida” vrijednosti oko 1,1 milion KM, kažu iz Službe za komunalne poslove Tuzla, prenosi Oslobođenje.

Građanima, koji bezuspješno negoduju samo na društvenim mrežama, za sada jedino ostaje da što kraće borave na otvorenom prostoru ili da kada god mogu bježe u sredine gdje se može disati bez posljedica na zdravlje.

(Tuzlainfo.ba)