Aerodrom Tuzla: U 2019. godini povećan broj putnika

by nedim
| 20:17

Iako je broj letova tokom prošle godine sa Međunarodnog aerodroma Tuzla bio manji nego godinu ranije, sa aerodroma je u toku 2019. letjelo oko osam hiljada putnika više nego u 2018. godini. Tako su u 2019. kroz tuzlanski aerodrom prošla 592.374 putnika, što je dovelo do povećanja od oko 1,3 posto – piše Oslobođenje.

Ljeti više letova

Popunjenost aviona je od aprila do kraja godine bila znatno bolja, što je rezultiralo boljom godinom.

– Letovi tokom ljetne sezone su češći, dok je zimi manje letova i mi spram toga planiramo i svoje aktivnosti, ali u ovom kasnijem periodu smo imali neočekivano više putnika na svakom letu, što je rezultiralo povećanjem broja putnika, kazala nam je Selma Labendž, izvršna direktorica za saobraćaj na Aerodromu.

Ovogodišnja cifra je i dalje daleko od 800 hiljada putnika, koliko Aerodrom trenutno može primiti, nakon što je u njegovu rekonstrukciju i proširenje potrošeno oko 6,8 miliona KM. Iako ovaj projekt nije direktno povezan sa povećanjem broja putnika u ovoj godini, na Aerodromu se nadaju da bi i to u budućnosti moglo doprinijeti povećanju broja putnika.

Kvalitet

– Aerodrom je rekonstrukcijom poboljšao kvalitet svojih usluga i mi smo sad dobili izgled jednog manjeg međunarodnog aerodroma. Ovo je olakšalo putnicima i premda nismo sigurni da je ovo dovelo do povećanja, vjerujemo da je moglo doprinijeti, dodala je Labendž.

Iz Tuzle je u zimskom periodu Wizz Air letio na jedanaest destinacija: Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Basel Mulhouse, Malmö, Frankfurt Hahn, Gothenburg, Fridrishafen, Billund, Berlin Schonefeld i Köln.

(TI/Oslobođenje)