Od izbjeglice do ministrice: Ko je Tuzlanka Alma Zadić, buduća ministrica pravde Austrije?

by nedim
| 16:28

Dr. Alma Zadić će po svemu sudeći biti prva austrijska ministrica koja ima migrantsko porijeklo. Austrijski mediji pišu da je ona sa roditeljima iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine, te da je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Univerzitetu Columbia. Kada se vratila iz SAD-a, sedam godina je radila kao advokat u uglednoj advokatskoj kancelariji „Freshfields Bruckhaus Deringersa”, čije sjedište je u Londonu i koja ima svoje urede u 17 zemalja – piše Deutsche Welle.

U jednom od intervjua dr. Alma Zadić je izjavila da se odlučila baviti politikom jer smatra da sa svojim iskustvom može doprinijeti Parlamentu, narodu i promjenama u Austriji. „Zadnjih mjeseci je zabilježen porast mržnje u Austriji. Predizborne kampanje su bile napete. Puno toga je bilo usmjereno protiv stranaca, migranata, izbjeglica”, izjavila je dr. Alma Zadić za Al Jazeera Balkan polovinom oktobra 2017. godine, nakon što je na parlamentarnim izborima izborila svoje mjesto u državnom parlamentu.

Ona smara da je „vrijeme da se počnemo boriti protiv toga, da se borimo protiv te mržnje i mislim da lista `PILZ´ i ja lično možemo doprinijeti tome. Mislim da moj ulazak u Parlament nije samo meni važan. Važan je svim ljudima koji su došli u Austriju i koji nisu rođeni u Austriji, a mislim i ljudima iz BiH i sa područja bivše Jugoslavije”, izjavila je dr. Alma Zadić.

Meta napada ekstremnih desničara

Nakon što je nominovana za ministricu, desničari u Austriji su uputili niz kritika na njen račun. Markus Abwerzger iz FPÖ-a je na Facebooku napisao: „Ova gospođa će izgleda stvarno biti ministrica pravosuđa. Ona je na prvoj instanci nepravomoćno osuđena, a sudski proces očito još traje.”

Dr. Alma Zadić je pred Zemaljskim sudom u Beču u Novembru osuđena na novčanu kaznu od 700 eura zbog toga što je na Twitteru napisala :„Nema tolerancije za neonaciste, fašiste i rasiste”. Uz ovaj tekst je objavila fotografiju člana „Burschenschaftena” koji sa prozora pozdravlja nacističkim pozdravom. On je pak kasnije saopštio da je samo mahao demonstrantima koji su, kao i svakog četvrtka od 2000-te, protestovali ulicama Beča protiv FPÖ, ali pre svega protiv rasizma, ksenofobije i homofobije. Burschenschaft su tradicionalna studentska muška udruženja, koja i danas postoje na visokim školama u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj. Burschenschaft s jedne strane pomno njeguju narodne običaje i tradiciju i uz to nastoje očuvati posebnu sliku muškosti. S druge strane, među njima ima veliki broj krajnjih desničara, te su neka udruženja pod prismotrom državne bezbjednosti.

Ispod te objave Abwerzgera – koja je u međuvremenu izbrisana – pojavio se i veliki broj rasističkih i seksističkih komentara upućenih na račun dr. Alme Zadić: „Kriminalna muslimanka će biti ministrica pravosuđa. Uskoro ćemo dobiti šerijat, Stranci dobijaju ministarske pozicije. Propast Austrije, Idi tamo odakle si došla”, neke su od tih poruka.

U junu 2018. godine, tokom njene diskusije o zaštiti zvaničnika obavještajne službe, poslanik Austrijske Narodne Partije desnog centra (OVP) Johann Raedler je glasno dobacio: “Nisi u Bosni, nemojte to miješati”.

Alma se ne boji posla

Austrijski mediji pišu da dr. Almu Zadić čeka izuzetno težak posao, s obzirom da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužilaštvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju. Austrijski Standard piše da se Alma Zadić ne plaši velikih zadataka i da je bila praktikant u Haškom tribunalu.

O nominaciji Alme Zadić će u subotu (4.1.2020) biti odlučeno na kongresu Zelenih, što je, kako piše austrijski „Standard”, formalna stvar, jer Zadićeva u bazi stranke ima veliku podršku.

(TI/dw.com)