Uz prisustvo velikog broja vjernika: U Tuzli održana 14. tradicionalna Večer Kur'ana

by nedim
| 10:08

Tradicionalna Večer Kur'ana u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla upriličena je u utorak 31. decembra 2019. godine u tuzlanskoj Džamiji “Kralj Abdullah”.

Na 14. po redu Večeri Kur'ana prisutni su mogli poslušati učenje hafiza iz Turske i Bosne i Hercegovine.

Uvodnim riječima dobrodošlice obratio se glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Hafiz Huskanović je istakao značaj organiziranja ove tradicionalne aktivnosti, te se zahvalio onima koji su dali doprinos u realizaciji i organizaciji Večeri Kur'ana.

Večeri Kur'ana prisustvovali su izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, dugogodišnji predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić, hafizi, muderisi, imami i brojne džematlije iz Tuzle i drugih gradova.

Posjetioci su uživali u milozvučnim učenjima odlomaka Kur'ana koje su učili hafiz Hasan Yilmaz, hafiz Davud Doan i Ahmed-ef. Mujkanović. Hor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla „Gazi Turali-beg“ izvedbom salavata i ilahija dodatno je uljepšao program.

Dodijeljeno Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka

Tokom programa upriličena je i dodjela Priznanja za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka. Odbor za dodjelu Priznanja za doprinos izučavanju Kur’ana i kur’anskih nauka, u sastavu Muftija tuzlanski mr. sci. Vahid-ef. Fazlović (predsjednik), glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović (član), rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. sci. Sead-ef. Seljubac (član) i imam Džamije ’’Kralj Abdullah’’ dr. sci. hfz. Edin-ef. Peštalić (član) odlučioje da se ovogodišnje priznanje dodjeli hafizu Mustafi-ef. Efendiću.

Priznanje je hafizu Efendiću uručio dr. Sead-ef. Seljubac, a novčanu nagradu predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Tuzla prof. dr. Amir Karić.

Izaslanik muftije tuzlanskog dr. Seljubac se obratio prigodnim riječima. „Kur'an je ona svjetlost u srcu mu'mina kao što je kandilj u niši opisan u ajetu sure En-Nur.(…) Kur'an je uputstvo, knjiga vodilja koja vodi ispravnim putem, prije svega one koji u svom srcu imaju barem malo takvaluka“ – kazao je dr. Seljubac.

Dobitnik Priznanja hafiz Efendić u svojoj besjedi je istakao značaj Kur'ana i Poslanika a.s. u životu vjernika, objašnjavajući kroz blagodati strukture arapskog jezik suptilna značenja koja leže u harfovima, sufiksima i prefiksima, te njihovu važnost u značenju Kur'ana. Hafiz Efendić je pozvao na svjesnost počasti islama koju je Allah dž.š. ukazao vjernicima.

Hafiz Mustafa-ef. Efendić rođen je 25. 4. 1954. godine u Željeznom Polju, općina Žepče, gdje je završio i osnovnu školu. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1975. godine. Prvi je hafiz iz Željeznog polja i jedan od najuspješnijih muhaffiza u Bosni i Hercegovini.
Kada je hafiz Mustafa-ef. Efendić stigao u Zavidoviće 1996. godine bio je jedini hafiz u gradu. Nakon njegovog dolaska učenje Kur’ana napamet dobije na značaju i za kratko vrijeme počinju prvi učenici koji su za kratko vrijeme naučili Kur’an napamet i položili hifz pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
On je 1985. godine bio jedini promovisani hafiz u Bosni i Hercegovini.
Po dolasku u Zavidoviće 1996. godine posebno se angažuje na polju poučavanja hifzu Kur'ana. Do sada je bio muhaffiz osamnaest hafiza. Nakon penzionisanja 2018. godine nastavio je sa podučavanjem hifza.

Priznanje za doprinos izučavanju Kur’ana i kur’anskih nauka dodjeljuje se već jedanaest godina, dok je prva Večer Kur’ana u najvećoj tuzlanskoj džamiji održana 31. decembra 2006. godine – navedeno je u informaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)