Svi pacijenti u stabilnom stanju: U UKC Tuzla urađena transplantacija pet organa

by nedim
| 16:26
  •  
  •  
  •  
  •  

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, krajem 2019. godine, urađena je multivisceralna eksplantacija i transplantacija organa i tkiva (jetra, dvije rožnice i dva bubrega).

Cjelokupni proces su samostalno obavili timovi Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, uz suport pri transplantaciji jetre od strane dr. Danka Mikulića iz Klinike za hirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rebro iz Zagreba.

Postoperativni tok, kod transplantiranih pacijenata, protiče očekivano. Svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja.

Uz transplantacioni tim Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, Klinike za hirurgiju, Klinike za očne bolesti i Klinike za urologiju veliki doprinos su dali i stručni timovi Klinike za interne bolesti, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinike za transfuziologiju, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu i Bolničke apoteke.

Kadaveričnom transplantacijom organa i tkiva nastavlja se dalji razvoj projekta transplantacijske medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i stvara mogućnost da se na taj način spase životi oboljelih i poboljša kvalitet njihovog života – saopšteno je iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.