Zahvalnice donatorima: Biblioteci Derviš Sušić u 2019. poklonjena 1031 knjiga

by nedim
| 9:30

Jučer je u Američkom kutku održana dodjela Zahvalnica privatnim licima i pravnim subjektima koji su Biblioteci Derviš Sušić u Tuzli u toku 2019.godine poklonili knjige, periodične publikacije, brošure i drugu bibliotečku građu, kao i najaktivnijim korisnicima svih odjeljenja Biblioteke za period 2018/2019.godina.

Prisutnima su se obratile i zahvalile na povjerenju i uspješnoj saradnji direktorica Mirna Trifković i zaposlenice Biblioteke Amira Omerćehajić, Suzana Antunov i Amela Galešić.

– Korisnim priliku da se zahvalim najaktivnijim korisnicima Biblioteke na konstantnoj posjeti našoj ustanovi jer su njihove mnogobrojne posjete pokazatelj da biblioteke stoje na usluzi svojim građanima i da su uvijek služile u svrhu kulturnog napretka i razvoja građanstva. Takođe veliku zahvalnost upućujem donatorima knjiga obzirom da Biblioteka nema namjenska sredstva za nabavku knjižnog fonda, knjige se kupuju putem skromnih vlastitih sredstava koja su vrlo često nedovoljna, kazala je direktorica Trifković.

Uvidom u statističke podatke nabavke bibliotečke građe po osnovu poklona za period januar-decembar 2019. godine pokazatelji govore da je 1031 primjerak knjiga uvršten u fondove Biblioteke i dat na raspolaganje korisnicima. Procijenjena materijalna vrijednost za 1031 primjerka poklonjenih knjiga iznosi 11.930,19 KM.

Tokom 2019. godine do danas u Bibliotecu su evidentirana 56 donatora koji su poklonili knjige ili periodične publikacije od toga su 54 pojedinci građani, a dva su pravni subjekti.

Bitno je još napomenuti, da Biblioteka u nekim slučajevima ne zadrži sve poklonjene knjige, jer ukoliko se radi o prekobrojnim primjercima knjiga nastoje viškove distribuirati bibliotekama u Tuzlanskom kantonu.

Priznanja i zahvalnice uručene su za 26 najaktivnija korisnika i 56 donatora knjiga, a najmlađi najaktivniji korisnik Imran Kadić ima samo 4 godine.

(Tuzlainfo.ba)