Sindikat visokog obrazovanja TK: Vlada TK reformu visokog obrazovanja započela diskriminacijom zaposlenika UNTZ

by admin2
| 16:00

Vlada TK započela je reformu obrazovanja donošenjem izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona. Iz nekog razloga, predstavnici Sindikata visokog obrazovanja TK nisu bili uključeni u pripremu prijedloga izmjena i dopuna ovog zakona, čime su narušeni osnovni demokratski principi – navodi se u saopštenju Sindikata visokog obrazovanja TK.

”Po oprobanim uhodanim tehnikama ranijih Vlada, prijedlog izmjena zakona pripremali su dokazani stranački kadrovi sa Univerziteta, koji su vještine stjecali vođenjem izbornih kampanja najveće vladajuće političke partije. Dokazani recept „ako si moj, onda si kompetentan“, ponovo je na djelu. Reforma u visokom obrazovanju je dalje nastavljena sa odvajanjem zaposlenika Univerziteta u Tuzli od ostalih budžetskih korisnika, jer su u isto vrijeme povećane plaće zaposlenicima u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ovim činom je Vlada TK još jednom pokazala koliko je stvarno zainteresovana za razvoj Univerziteta u Tuzli. Iako je rektorica najpozvanija i najodgovornija da traži i pregovara sa Vladom TK za povećanje plaća na Univerzitetu, nažalost to se nije dogodilo. Kao što je primijetio i premijer Vlade TK u jednom od svojih javnih nastupa, rektorica – čini se – od  brojnih putovanja nema vremena da se bavi svojim poslom i da rješava probleme na instituciji koju predstavlja i vodi. Sindikat visokog obrazovanja TK osjeća se pozvanim da djeluje i zaštiti prava zaposlenika Univerziteta u Tuzli. Ovim putem javno postavljamo pitanje Vladi TK: „Da li je zaustavljanje rasta plaća i segregacija/diskriminiranje radnika u visokoškolskom obrazovanju put u reformu i oporavak?“

Tražimo od Vlade TK da za isti procenat poveća plate zaposlenih na Univerzitetu u Tuzli, kako je to učinjeno za osnovno i srednje obrazovanje. Također, SVOTK očekuje od Vlade izmjene Standarda i normativa visokog obrazovanja i donošenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike Univerziteta u Tuzli. Pri tome se stavljamo Vladi TK na raspolaganje kao partner pri donošenju navedenih zakonskih akata. Isto tako najavljujemo da smo spremni iskoristiti sve zakonske mehanizme za postizanje ovih ciljeva, uključujući i one najmanje popularne! – ” poručuju iz Sindikata visokog obrazovanja TK.

(Tuzlainfo.ba)