Vlada TK subvencionira razvoj poslovnih zona: Gradu Tuzla odobrene 64 hiljade KM

by admin2
| 12:56
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić potpisao je danas ugovore sa jedinicama lokalne samouprave, odnosno 5 općina/gradova Tuzlanskog kantona, čiji su projekti unaprjeđenja i razvoja poslovnih zona odabrani u okviru javnog poziva. Riječ je korisnicima grant sredstava u ukupnom iznosu od 370.000,00 KM.

Prema riječima ministra Hasića radi se o projektu koji se sufinansira po prvi put od strane Vlade TK i Ministarstva privrede za unaprjeđenje i razvoj poslovnih zona, a namijenjen je jedinicama lokalne samouprave sa područja Tuzlanskog kantona.

Uslovi koje su jedinice lokalne samouprave morale ispuniti je i da se projekat odnosi na investicije u izgradnju ili rekonstrukciju javne infrastrukture u okviru poslovne zone, da postoji odgovarajuća odluka gradskog/općinskog vijeća o osnivanju poslovne zone u kojoj se realizira projekat, da je poslovna zona predviđena prostorno-planskom dokumentacijom JLS te da su osigurale sufinansiranje od minimalno 50% od ukupne vrijednosti projekta.

Gradu Gračanica odobren je iznos u visini od 90.000,00 KM za izgradnju dijela oborinskog kanala OKU3 u Radnoj zoni u prvoj fazi. Za izgradnju kružne raskrsnice u poslovnoj zoni “Ciljuge 2” Gradu Živinice odobren je iznos od 90.000,00 KM dok je Gradu Srebrenik za Izgradnju anaerobnog biološkog uređaja za tretman fekalnih otpadnih voda u naselju Brezje  u Poslovnoj zoni Tinja Gornja namijenjeno 67.500,00 KM.

Za projekat izgradnje dijela južne saobraćajnice u Poslovnoj zoni Kreka – sjever u Tuzli na dionici PJ 4 – PJ 6 (lijevi krak) i PJ 8 – PJ 9 (desni krak), sa pratećom oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom Gradu Tuzla je odobren iznos od 64.316,00 KM a Općini Teočak za uspostavljanje funkcionalne poslovne zone “Bilalići izdvojeno je 58.184,00 KM.

Ovo je samo jedan od ukupno 6 projekata za poboljšanje poslovnog okruženja za koje su Vlada i Ministarstvo privrede TK ove godine izdvojili višestruko veći iznos nego u prethodnom periodu, a riječ je o milion i 10 hiljada KM – saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.