Tuzlanski kanton: Aktuelna vlast na korak od smjene direktora Uprave policije

by nedim
| 20:59
  •  
  •  
  •  
  •  

Većina u Skupštini Tuzlanskog kantona imenovala je posljednjoj sjednici sedam novih članova Nezavisnog odbora, skupštinskog tijela koje provodi postupak izbora i smjene direktora Uprave policije, te vrši nadzor nad njegovim radom. Pozicija smatra da će izabrani članovi, bez uplitanja politike, pošteno odraditi svoj posao, dok opozicija smatra da je izbor “naštiman”, te da nisu izabrani najbolji kandidati u Nezavisni odbor – piše Oslobođenje.

Mandat prethodnog Nezavisnog odbora istekao je još prije pet mjeseci, a jedan pokušaj njegovog imenovanja od prije nekoliko mjeseci spriječila je aktuelna većina poništenjem jednog konkursa. Kako nam je kazao predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hadžić, ovoliko se čekalo kako bi se na konkurs javili ljudi koji će odgovarati aktuelnoj vlasti.

– Otpočetka je rađeno da se politizira proces, jer kad je privremena komisija za imenovanje poništila konkurs, bilo je jasno da je to urađeno jer nisu imali kandidata koje bi podržali. U konačnici je cilj da se smijeni komesar, a to će najlakše uraditi ukoliko ga bude ocjenjivao odbor koji je pod uticajem aktuelne politike, kazao nam je Hadžić.

Aktuelni direktor Uprave policije je Dževad Korman, koji je na ovu poziciju došao u vrijeme kada je PDA vodila Vladu TK. Tada je Korman, kao drugoplasirani kandidat, izabran za komesara, a bolje od njega je bio rangiran tada aktuelni komesar Fadil Šljivić, imenovan u vrijeme SDA. Komesara Kormana je prethodni Nezavisni odbor ocijenio sa ocjenom “5”, da bi ga samo nekoliko mjeseci poslije aktuelni ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić ocijenio ocjenom “1”.

Druga zamjerka opozicije jeste i to da, kako tvrde, u odbor nisu imenovani najbolje rangirani kandidati. Ovdje su mislili na kandidata Ferida Muslića, nekadašnjeg člana NO, koji je prije na intervju imao najviše bodova, da bi na kraju bio zamijenjen kandidatom koji je bio na devetom mejstu.


– Ja ne znam zaista da li je ovaj odbor pod političkim uticajem, iskreno se nadam da nije ida će raditi svoj posao pošteno, ali činjenica je da izbor nije urađen korektno, jer nije izabran prvoplasirani kandidat. Ako nemamo najbolje ljude na bitnim pozicijama, onda ne idemo naprijed, nego stagniramo i ponavljamo greške ranijih vlasti, kazao nam je predsjednik Kluba Naše stranke Selim Bešlagić.

Kako nam je kazala predsjednica Komisije za imenovanja Skupštine TK Lejla Vuković, sve je urađeno u skladu sa zakonom.

– Kandidat Muslić se prijavio kao bivši policijski službenik, međutim, on je bio u OSA-i, koja se ne računa u policijske službe, nego civilne obavještajno-sigurnosne institucije. Istina je da je Muslić ranije bio član NO, ali ne kao bivši policijski službenik, nego kao državni službenik. Za poziciju na koju je konkurisao jednostavno nije ispunjavao uslove, kazala nam je Vuković.

Svoje pravo lice Nezavisni odbor će pokazati upravo prilikom ocjenjivanja direktora policije, kojeg je i Federalna koordinacija direktora uprava policije pozitivno ocijenila u njegovom radu. U razumijevanju ove problematike nikako ne treba zanemariti ni činjenicu da je Vlada TK u dva navrata pokušala “provući” izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je otvarana i mogućnost direktne smjene i suspenzije direktora policije, ali se od izmjena, sudeći po činjenici da nikada nisu upućene na Skupštinu, odustalo nakon velikog pritiska međunarodne zajednice u BiH.

(TI/Oslobođenje.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.